|

Újfajta kivik repkedhetnek az Antarktiszra

Kinézve az ablakon éppen vadul havazik itt délen, jó hideg is van, gondoltam miért ne tegyünk rá egy lapáttal, irány az Antarktisz! Jó azért van egy másik apropója is, nevezetesen egy kivis Boeing.

Úgy néz ki a új-zélandiak megelégelhették a zsúfolt C-130-asban utazást az Antarktiszra és szemeznek az ausztrálok kényelmes utazási körülményeivel, melyet a direkt erre specializálódott Skytrader légitársaság biztosít kicsinyke gépparkjával. Az alapos előkészítés után a napokban végrehajtott első teszt alapján úgy néz ki, hogy az kivis Herculesek mellett az Új-Zélandi Királyi Légierő Boeing 757-esei is bekapcsolódhatnak a mókába.

httpv://www.youtube.com/watch?v=8VMrh0iJMl8

Az ausztrál Skytrader Airbus A-319-ese érkezik az Antarktiszra

A légierő módosításokon átesett 757-200-asa december 16-án, helyi idő szerint 11:30-kor startolt Christchurch-ből és kicsivel 16:00-kor fogott talajt a McMurdo Állomás Pegasus Airfield nevezetű jeges „kifutópályáján”. Nem időzött sokat, feltankolás után már indult is, éjfél magasságában érkezve haza.

Az Új-Zélandi Királyi Légierő két B757-200-asa közül az egyik, pályafutása során először megérkezik az antarktiszi Pegasus Airfiled-re.

Az Új-Zélandi Királyi Légierő két B757-200-asa közül az egyik, pályafutása során először megérkezik az antarktiszi Pegasus Airfiled-re. 2018-ban eldől, milyen gépek váltják őket |Fotó: RNZAF ,

A bevetés parancsnoka, Richard Beaton egy interjúban elmondta, hogy természetesen igen alapos, minden részletre kiterjedő tervezés előzte meg a tényleges repülést. A napokban lezajlott tesztnek céljai között éppúgy szerepelt a B757-nek feladatra alkalmasságának tesztelése, mint a McMurdo kiszolgáló infrastruktúra vizsgálata. Hozzátéve, hogy a 757-eseik modernizációs programjaként fedélzetre került modernebb navigációs rendszer lehetővé teszi a magas szélességi körökön történő repülést, lehetőséget adva a 757-esekkel megvalósított antarktiszi repülések alaposabb vizsgálatára.

httpv://www.youtube.com/watch?v=2dEmXOCGFy4

Ha minden a tervek szerint alakul ettől szabadulnak meg az utasok

Ennek megvalósulása több szempontból is szerencsés lenne: egyrészt az utasoknak lényegesen ideálisabb körülményeket tudnának biztosítani, másrészt a tavaszi/nyári hónapok (október-április) során lezavart átlag 12 C-130-as bevetést illetve az amerikaiak által nyújtott C-17 transzportot is hatékonyabban lehetne kihasználni, ha a fedélzeten csak árut kéne szállítani.

httpv://www.youtube.com/watch?v=exR0-NSsM44

Beaton elmondása szerint ugyanakkor az újabb repülések még odébb vannak, lévén most egyelőre az utólagos elemzések következnek.

httpv://www.youtube.com/watch?v=_h1g_kU_VuU

2 hozzászólás “Újfajta kivik repkedhetnek az Antarktiszra”