|

Kalasnyikov 90 éves

Ugyan oldalunk profiljában nem kimondottan szerepel a kézi lőfegyverek témakör, de amellett, hogy 90 éves lett a világ talán legismertebb gépkarabélyának, az AK-47 „Kalasnyikov”-nak atyja, amellett mi sem mehetünk el.

Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov 1919. november 10-én, az orosz-mongol határ közelében, Oroszország altaji-régiójában látta meg a napvilágot, így ma, 2009. november 10-én határozottan 90 éves lett.

Az 1938-ban besorozott, katonai pályafutását harckocsizóként kezdő és tankparancsnokságig vivő Kalasnyikov T-34-esetét 1941 júniusában kilőtték. A sebesült Kalasnyikov 6 hónapra kórházba került, ahol az orosz puskákkal kapcsolatos elégedetlenségeket hallva papírra vetette első lőfegyverének, egy géppisztolynak terveit. Amit azonban az akkori vezetés nem fogadott be. Ugyanakkor a fiatal Kalasnyikov tehetségét felismerve nem küldték vissza a frontra, hanem nem sokkal később egy, az Urál mögé hátratolt fegyvertervező irodába került, ahol csiszolhatta fegyvertervezői tudását.

1944-ben egy, az M1 Garand által is ihletett töltőmechanizmussal rendelkező puskával állt elő a 7.62x39mm töltényhez. De azt a kört egy másik fegyver nyerte, nevezetesen az élvonalból az AK-47 által később hamar kiszorított, de azért így is elterjedt SKS.

Kalasnyikov nem adta fel, tovább dolgozott a terven, amely egy 1946-os kiírásban meghozta a sikert. A győztes tervet továbbvíve 1947-ben megszületett a ma AK-47-ként ismert gépkarabély, mely 1949-től került rendszeresítésre, eleinte a szovjet erőknél. A megbízhatónak és igénytelennek, úgymond elpusztíthatatlannak bizonyult AK nem sokkal később meg is kezdte világhódító menetelését, az évtizedek alatt továbbfejlesztése végett egész fegyvercsaláddá nőve ki magát, melyet a világ számos országában gyártottak, vagy gyártanak a mai napig.

Becslések szerint ezidáig az immáron 60 éve folyamatos gyártásban álló AK változatokból 80-100 millió darabot állíthattak elő. Az egyes Afrikai államokban egészen a nemzeti lobogóig, címerig jutó (példul Mozambik vagy Zimbabwe) AK-47 licencelése körül azonban adódnak bonyodalmak, mint az cirka egy hónapja, a 41. heti Hírhalomban írtuk is.

Kalasnyikov az AK-47 60. születésnapján

Kalasnyikov az AK-47 60. születésnapján ,

„A németek miatt váltam fegyvertervezővé” – mondta Kalasnyikov még 2007-ben, az AK-47 megszületésének 60, évfordulóján. „Ha nem lett volna részem a háborúból, vélhetően a parasztok életét megkönnyítő technológiákon dolgoztam volna.”

httpv://www.youtube.com/watch?v=fCpgj6z6h7I

11 hozzászólás “Kalasnyikov 90 éves”

  1. Nagy csodálója vagyok az öreg munkásságának.

    Izé, erről lehetne valamivel bővebb infót:

    Összecsapott egy észak- és egy dél-koreai hadihajó!
    A tűzpárbaj helyi idő szerint kedd délelőtt 11 óra 28 perckor történt Decsong szigetének közelében, abban a vitatott hovatartozású övezetben ahol 1999 és 2002 között halálos áldozatot követelő tengeri incidensek voltak.

    (www.boon.hu)

  2. „Nem is tudtam, hogy egy napon születtem a jó öreg Mihaillal! :)”

    Hát akkor boldog szülinapot! :-) Ha a nicked nem vezet félre, akkor egy évjáratból származunk…! :-)) Most még harmincra kerekíthetünk! :-))