|

Tovább folynak a tesztek az AK-12-vel

Befejezéséhez közelednek a tesztek az AK-12-vel. Vlagyimir Zlobin a fegyver főkonstruktőrének nyilatkozata szerint hamarosan befejeződnek a fegyver tesztjei a TsNIITochMash-ban (Központi Finom Mechanikai Kutatóközpont). Ezt követően az Izhmash fegyvergyár egy 30 darabos előszériát ad át majd állami tesztelés céljából. Ezzel gyakorlatilag elgördül majd az utolsó akadály is a fegyver rendszeresítése előtt.

Az AK-12 a Kalasnyikov széria legújabb terméke, ami ha minden tervszerűen megy majd, akkor az Orosz hadsereg következő alap lőfegyvere lesz. Vele kívánják majd leváltani a jelenleg rendszerben lévő AK-74M példányokat.

AK-12-es egy 2012-ben készült fotón. | Fotó: Vitalij V. Kuzmin

AK-12-es egy 2012-ben készült fotón. | Fotó: Vitalij V. Kuzmin ,

Vitalij V. Kuzmin">

A fegyver megtartotta a típusra oly jellemző hosszú gázdugattyús rendszerű megoldást, valamint a nyílt irányzékot. A legnagyobb változást az ergonómiai fejlesztések jelentik: a tűzváltókart teljesen áttervezték úgy, hogy a fegyver mindkét oldalára került belőle egy-egy darab. Így mindkét kézzel könnyű a fegyver kezelése. Ez lehetőséget nyújt a fegyver biztosításán kívül egyes lövés, három lövéses rögzített sorozat, valamint sorozatlövés kiváltására. Az irányzékot a tokfedélre szerelték, valamint a fegyvert ellátták Picantinny sínekkel, melyekre kiegészítők széles skáláját lehet majd rászerelni.

A fegyver becsukható válltámaszt kapott, melynek állítható a hosszúsága, a régebbi modellekhez hasonlóan erre is lehet majd cső alatti gránátvetőt szerelni.

—–
Forrás: http://worlddefencenews.blogspot.ro/2013/06/kalashnikov-corporation-continues-tests.html

5 hozzászólás “Tovább folynak a tesztek az AK-12-vel”

  1. Kíváncsi vagyok ez és a 8mm-es lőszer mire képes. Bár az amerikai műsorokban biztos találnak majd kifogást erre is. :D Az egyenes válltámasznak köszönhetően a pontosság gyanítom javult, akár lehetne is idehaza váltótípus.

  2. Valamiért, két ellentétes”?” irányú érzésem van ezzel az új fegyverrel kapcsolatban:

    1. jobb mint az eddigiek, az alakulatoknak önálló arculatot adhat, felismerhetővé teszi az orosz haderő tagjait.
    2. a világ nagy részének tökéletesen megfelel majd a régi Kalasnyikov gépezet bármely része, sőt, gyanítom, továbbra is az ottani megrendelések tartják el a gyárakat, mert ahhoz, hogy egy bedrogozott , vagy fanatizált barom Afrikában, Mexikóban, Csecsenföldön vagy Afganisztánban öljön nőket, gyerekeket, járókelőket, vagy azokat, akikkel nem ért egyet, még legalább egy évszázadig jók Kalasnyikov úr tervei…..
    Igen, tudom, vannak rendes kis szabadságharcosok is, de ez a ritka kivétel…