|

Kalasnyikov-láz Amerikában

Az ukrán-helyzet kapcsán Oroszország ellen életbe léptetett – többek között a fegyverexportot is érintő – szankciók miatt soha nem látott népszerűségnek örvend az orosz karabély az Egyesült Államokban.

A fenti mondat sokaknak ellentmondásos lehet, pedig a képlet egyszerű: az Egyesült Államokban alkotmányos jog (és szinte hobbi) a fegyvertartás, amit ha kombinálunk a (nem csak arab) világ legismertebb gépkarabélyával, akkor könnyen eljuthatunk arra a következtetésre, hogy bizony az USA lehet a Kalasnyikov gyár termékeinek egyik legnagyobb piaca. A mostanában egyre hevesebbé váló diplomáciai „hadviselés” a Nyugat és Oroszország között pedig nem csak Moszkvát érintheti érzékenyen, hanem bizony az amerikai polgárokat is. Az orosz fegyvergyártók ellen életbe léptetett szankciókra már Észak-Amerikában is felkapták fejüket és megindult a roham a még készleten levő Kalasnyikovok felvásárlására, mivel sok fegyverrajongó attól tart, hogy igénytelen kedvencüket ezentúl vagy csillagászati összegekért, vagy egyáltalán nem lehet majd kapni.

Kelendőek a Kalasnyikovok Amerikában, bár nem feltétlenül a hagyományos formájukban | Forrás: makodefense.files.wordpress.com

Kelendőek a Kalasnyikovok Amerikában, bár nem feltétlenül a hagyományos formájukban | Forrás: makodefense.files.wordpress.com ,

A szankciókat egyébként maga a Kalasnyikov Konszern is kommentálna. Közleményük szerint az Egyesült Államok kormánya által hozott szankciók homlokegyenest szembe mennek a fegyverrajongó amerikaiak igényeivel, amire mi sem jobb példa, mint hogy az elmúlt években a civilek által rendelt orosz gépkarabélyok száma megháromszorozódott.