|

Nem vizsgálják ki a mészárlást

Miközben néhány nemzetközi jogvédő új vizsgálatot követel a 2007-es bagdadi amerikai helikopteres lövöldözés kapcsán, amelyről a napokban titkos katonai videófelvétel került fel az internetre, az iraki hadműveleteket is felügyelő Központi Parancsnokság közölte, hogy nem tervez ilyen vizsgálatot.

Bizonyos jogvédők – a The Washington Post jelentése szerint egy hasonló vizsgálatokat végzett volt brit katonatiszt, egy holland nemzetközi jogász és az Amnesty International szervezet szakértői – független, alapos és pártatlan vizsgálatot követelnek. Némely jogvédő szerint korántsem elszigetelt esetről van szó. A Pentagon hivatalosan nem kommentálta a videót, de közölte: az ügyben végzett vizsgálatok során megállapították, hogy az amerikai katonák az érvényes szabályok szerint jártak el, amikor felkelőknek hitt civileket öltek meg.

A titkos anyagok nyilvánosságra hozatalára specializálódott WikiLeaks csoport által közzétett videofelvételen az látszik, hogy egy Apache harci helikopterről géppuskasorozatot adnak le járókelők egy csoportjára az iraki fővárosban. Tucatnyian meghaltak, az áldozatok között volt a Reuters két helyi munkatársa is. David Schlesinger, a hírügynökség főszerkesztője azt mondta, örülne egy új átfogó vizsgálatnak. Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője úgy reagált a kiszivárogtatott videóra, hogy az „rendkívül tragikus”. Azt mondta, nem tudja, hogy Barack Obama elnök látta-e a felvételt, de hangsúlyozta: az amerikai hadsereg minden szükséges óvintézkedést megtesz a polgári lakosság, és különösen a veszélyes zónákból tudósító újságírók biztonsága érdekében. A kérdést azzal zárta le, hogy kérdésekkel a Pentagonhoz lehet fordulni.

Az ügyben két amerikai belső katonai vizsgálat is történt. Megállapították: a helikopter személyzete tévesen fegyvernek hitte az újságírók vállán lógó fényképezőgépeket, de joggal hitte, hogy felkelőkkel van dolga. „A fotósok nem törődtek azzal, hogy jól láthatóan feltüntessék magukon, hogy sajtósok” – olvasható az egykori vizsgálati anyagban. A Pentagon egy névtelenséget kérő tisztviselője már korábban megerősítette a videó és a hangfelvétel eredetiségét, de hozzátette, a videó semmilyen új információt nem tartalmaz. Mint a felvételen rögzített katonai üzenetváltásból is hallható, a támadást végrehajtó amerikaiak azt hitték, fegyveres felkelőkkel van dolguk, akik RPG gránátvetővel és AK-47 géppisztolyokkal vannak felszerelve. A helikopterek előzőleg amerikai katonákra támadó felkelők után kutattak a körzetben, ezért nyitottak tüzet a gyanús csoportra. A WikiLeaks szerint azonban a felvételen világosan látszik civilek, köztük a hírügynökségi munkatársak ok nélküli lemészárlása.

Forrás: honvedelem.hu

6 hozzászólás “Nem vizsgálják ki a mészárlást”

  1. Azért én nem lennék biztos benne, hogy a vizsgálat megtagadására válaszul nem kerül-e fel a Wikileaks-re valami sokkal durvább anyag. Azok a fickók valami 1.6 millió dokumentumon ülnek, ha nem kapnak újat, akkor is 100 évre elég publikálni valójuk van.