|

Frissül a Minuteman ICBM-ek biztonsági rendszere

Egész pontosan az egyes rakétamezők indítást, illetve felügyeletet végző központjai (Launch Control Center, LCC) és az LCC-ből vezérelt tényleges silók (Launch Facility, LF) közti kommunikáció titkosításáért felelős rendszer lesz a közeljövőben bővítve.

A Minuteman rendszerben a silók távvezéreltek, azokban személyzet nem, csak a rakéta található meg. Többé-kevésbé körkörös elrendezésben 10 siló van redundánsan egymással és egy központi vezérlő bázissal összekötve, mellyel együtt alkotnak egy ún. Flight-ot. 5 Flight alkot egy Századot. Az 5 Flight bármelyik LCC-je képes monitorozni és ha kell indítani a teljes század arzenálját. Ha pedig a földi indítás is lehetetlenné vált, még mindig ott van a TACAMO. Jelenleg mindegyik ezred 3 századból áll össze, ami 3×150, azaz 450 aktív, bármikor indítható ICBM-et jelent.

A 91. Ezred hozzávetőleges elrendezése. Látható a többszörösen redundáns kialakítás

A 91. Ezred hozzávetőleges elrendezése. Látható a többszörösen redundáns kialakítás ,

Az igazából nem hatályba lépett START II egyezmény értelmében az Egyesült Államok 2005 szeptember közepére kivonta mind az 50 LGM-118 Peackeeper szárazföldi telepítésű interkontinentális ballisztikus rakétáját, így jelenleg az amerikai ICBM erő a jóval nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló, ám már nem mai gyerek LGM-30G Minuteman III-ból áll össze. Az első Minuteman III ICBM 1970 tavaszán került silóba, de természetesen hadászati értékük növelése illetve hadrafoghatósági idejük megőrzése, kitolása végett azóta többszöri modernizáláson estek át ezen rakéták. 1999-ben egy 10 éves program indult be a teljes arzenál rakétamotorjainak megújítására, illetve a Peackeeper kivonása után megkezdődött a felszabadult, lényegesen potensebb és egyben biztonságosabb W-87/Mk-21 robbanófej/visszatérő egység telepítése a Minuteman arzenálra. A jelenlegi tervek szerint a Minuteman III-asok akár 2030-ig is hadrendben maradhatnak.

A földbe ásott kapszulla az LCC, felette a Missile Alert Facility (MAF) néven futó kiszolgáló létesítmények találhatóak.

A földbe ásott kapszulla az LCC, felette a Missile Alert Facility (MAF) néven futó kiszolgáló létesítmények találhatóak. ,

Aztán ugye itt van hírünk apropója is. A Minuteman rendszer eredeti fejlesztője, a Boeing által az ICBM Cryptography Upgrade (ICU) program keretén belül megalkotott és szállított rendszer a Northrop Grumman vezette ICBM Prime Integration Contract része. A Légierő értelemszerűen mindhárom aktív ICBM Rakétaezredét – 90. Rakétaezred, F.E. Warren Légibázis, Wyoming; 341. Rakétaezred, Malmstrom Légibázis, Montana; 91. Rakétaezred, Minot Légibázis, Észak Dakota – felszereli az új rendszerrel.

Pirossal jelölve az aktív Minuteman rakétamezők

Pirossal jelölve az aktív Minuteman rakétamezők ,