|

HTKA Hírhalom 2016. 49. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

65 darab LANTIRN lézeres célmegjelölő konténert kap Egyiptom az Egyesült Államoktól az EDA (Excess Defense Articles) program keretében, ami a feleslegessé vált haditechnikai eszközök továbbadásáról szól. A konténereket az F-16-osok használják majd.

Az Obama adminisztráció jóváhagyta a lengyelek által kérvényezett JASSM-ER rakéták adásvételét. A Lengyel Légierő F-16 Jastrab vadászbombázói is eddig használhatták a manőverező robotrepülőgép kisebb hatótávolságú verzióját, innentől kezdve pedig 70 példányt bevethetnek a célpontokat akár 900 km-ről is elérő ER változatból.

Két FA-50PH-val bővült a Fülöp-szigetek kiképzőgépeinek száma. A második és harmadik példány dél-koreai pilóták vezetésével indult el új otthonuk felé. Útjukat Tajvanon szakították meg november 30-án, majd innen egy napra rá indultak tovább.

FA-50PH 3. példánya pihenőt tart az úton új hazája felé | Fotó: KUAN ,YAN-CHING

FA-50PH 3. példánya pihenőt tart az úton új hazája felé | Fotó: KUAN ,YAN-CHING ,

Szintén a típushoz tartozó hír, hogy november 28-án teljesítették a T-50-es és különböző változatai 5000. tesztrepülését. A mérföldkövet 14 év repülés után érték el.

A német védelmi minisztériumban azon dolgoznak, hogy a jelenleg Törökországban, az Incirlik légibázison állomásozó Tornado ECR gépeket áttelepíthessék egy másik, közel-keleti bázisra. A lehetséges jelöltek között van Ciprus, Jordánia és Kuvait. A költözés oka, hogy Ankara megtiltotta, hogy német törvényhozók meglátogassák az Incirliken lévő személyzeteket.

A Russian Helicopters 6 Mi-8MTV-5 helikoptert szállított le a Fehérorosz Légierő részére november 28-án. Utóbbi 12 példányt rendelt még tavaly, a most átadottak az első részletet képzik.

November 28-án megérkezett a Luke légibázisra a Japán Önvédelmi Légierő első 5. generációs vadászbombázója. A 69-8701-es gyári számú F-35A egyelőre Arizonában marad, ugyanis itt folyik a nemzetközi pilóták, így az első japán „villámlovasok” képzése is.

A Japán Önvédelmi Légierő büszke alkalmazottai új típusuk első példánya előtt | Forrás: alert5.com

A Japán Önvédelmi Légierő büszke alkalmazottai új típusuk első példánya előtt | Forrás: alert5.com ,

Japánnál maradva – november 29-én harmadik alkalommal rugaszkodott el a talajtól a hazai fejlesztésű X-2 demonstrátor prototípusa.

Norvégiában is a P-8A Poseidon beszerzése mellett döntöttek. 5 példánnyal váltják le a 6 P-3 Oriont és 3 DA-20 Jet Falcont. Az Amerikai Parlament várhatóan decemberben hagyja jóvá az exportálást. A Boeing 2021-ben vagy 2022-ben szállítja le a gépeket.

Indiából kaphat segítő kezet az Afgán Légierő. Sok helikopterük és repülőgépük vesztegel a földön évek óta alkatrészhiány miatt, a probléma megoldására pedig indiai segítséget kértek. Két szakértő érkezett az országba, akik felmérték a helyzetet: jelentésül szerint legalább 40-50 különböző típusú helikopter és néhány An-32-es szállítógép üzemképtelen alkatrészhiány miatt. Egy felállított csapat feladata, hogy összegyűjtsék mely alkatrészeket tudják pótolni indiai raktárakból és melyek gyártását kell megrendelni Oroszországból.

Maradjunk a világ második legnépesebb országánál: elérték a kezdeti műveleti képességüket az Indiai Légierő DARIN-III modernizációs programon átesett Jaguar vadászbombázói. A Hindustan Aeronautics Limited 2030-ig biztosítja majd a flotta repülőképes állapotban tartását a jelenleg érvényben lévő szerződés alapján.

Az első modernizált példány szűzrepülése 2012-ben, még régi hajtóművekkel | Fotó: HAL

Az első modernizált példány szűzrepülése 2012-ben, még régi hajtóművekkel | Fotó: HAL ,

Oroszországban megtartották az új Barguzin vasúti telepítésű interkontinentális ballisztikus rakéta komplexum első felállítási tesztjét, mely teljes siker volt. A rendszer szállítási konfigurációból indítási pozícióba helyezte a rakétát mindenféle probléma nélkül. Az tervek szerint 2018-ban fejezik be a fejlesztést, utána sor kerülhet a szolgálatba állításra. Minden komplexum 6 RS-24-es ballisztikus rakétát szállít majd. A szakértők szerint erős fejfájást okoznak majd a nyugati hírszerzőknek, mert a 2005-ben kivont vasúti ballisztikus rakéta rendszerrel ellentétben most sikerült hagyományos méretű vasúti kocsikba bepréselni a rakétákat és minden szükséges rendszert, így külsőleges felderítésüket rettentően megnehezítve.

Barguzin egyik rakétája indítási pozícióban | Forrás: commons.wikimedia.org

Barguzin egyik rakétája indítási pozícióban | Forrás: commons.wikimedia.org ,

Új tankromboló rakétán dolgoznak Oroszországban. A fegyvert fire-and-forget elvű vezérlési rendszerrel látják el, azaz indítás után nem kell pályakorrekciós jeleket küldeni számára, teljesen automatikus a célra vezetése. A rakétát a Khrizantema-S és Shturm-SM váltótípusának szánják.

Vietnamban azt szeretnék, ha a légierő leendő Szu-30-as pilótái Indiában kapnák meg kiképzésüket. A vietnami tengeralattjáró személyzetek képzése már évek óta Indiában zajlik,és mindkét fél reméli, hogy az együttműködést a repülési szektorra is ki tudják bővíteni. A probléma ott kezdődik, hogy Vietnam jelenleg nem rendelkezik az indiaiak által igényelt tőkével.

Megszületett a szerződés, mely alapján a Snecma beszáll a Kaveri sugárhajtómű fejlesztésébe. A francia vállalatnak 2 éve van arra, hogy az erőforrást olyan állapotba hozza, hogy azzal meg lehessen hajtani a Tejas könnyű vadászbombázót. A fejlesztést eredetileg végző GTRE (Gas Turbine and Research Establishment) évek, vagy inkább évtizedek óta küzd azzal, hogy a hajtómű tömegét csökkentse, tolóerejét pedig növelje.