|

Végső fázisban a Minuteman III rakétamotorok felújítása

A START II egyezmény értelmében az Egyesült Államok legmodernebb szárazföldi telepítésű ballisztikus rakétája az LGM-118, ismertebb, Reagan elnök által ráragasztott nevén Peacekeeper (Békefenntartó) 2005 őszén kivonásra került a légierő arzenáljából. A “búcsúztató” ceremóniára 2005. szeptember 20-án került sor.

Ezzel a 70-es évek folyamán hadrendbe állt LGM-30G, azaz a Minuteman III maradt amerika egyetlen hadrendben álló ICBM-je. Jelenleg összesen 500 Minuteman III áll hadrenben.

A nem éppen mai állományt az elmúlt évtizedben több modernizációs program is érintette a hadrafoghatóság megőrzése végett. Ezek egyike a rakétamotorok felújítása. A 10 éves, összesen 7 szakaszra osztott programot 1999-ben indították be.

A Northrop Grumman idén októberben kapta meg az anyagi támogatást a hetedik, azaz az utolsó fázishoz tartozó motorszettek legyártására. Egy motorszett tartalmazza a Minuteman III mindhárom rakétamotorját. Ezen fázisban 56 szett készül majd el.

A magát a rakétamotorokat szállító Alliant Techsystems (ATK) várhatóan 2009 augusztusára készül el ezen fázissal.

A rakétamotorok felújítása során kicserélésre kerül az elöregedő (szilárd) hajtóanyag és cserélik a környezetvédelmi szempontból problémás összetevőket. A Minuteman első fokozatának motorjai az ATK Promontory (Utah) üzemében, a további két fokozat motorjai pedig a szintén Utah állambeli Clearfield-ben készülnek.

Az utolsó fázis 23 hónapja alatt felújítandó motorok költsége 176 millió Dollár. A teljes felújítási program 1,9 milliárd Dollárba került. A Légierő jelenlegi tervei szerint a Minuteman 2030-40 magasságáig is hadrendben maradhatna akár. Megemlítendő, hogy a teljes programra szánt idő és költségvetési keretet nem kellett módosítani.

Minuteman III kilövés, Vandenberg AFB
Minuteman III tesztkilövés a kaliforniai Vandenberg bázisról

A Minuteman III állományt érintő másik változások, hogy a START II által előírt robbanófej mennyíségnek megfelelés végett az eredetileg 3 tölte szállítására képes rakétákat deMIRV-esítik és csak 1 töltet lesz a rakomány.

Illetve párhuzamosan a Peacekeeper kivonásával, 2006 őszétől folyamatban van a Mk.12/W62 visszatérő egység/tölt párossal szerelt Minuteman-ek átfegyverzése a Peacekeeper kivonása miatt felszabadult Mk.21/W87 párossal. Utóbbi olyan biztonsági mechanizmusokkal rendelkezik, emlyek az öreg W62 esetében nem megtalálhatóak. Ezen felül utóbbinak pontosabb és flexilisebb volta miatt hadászati értéke is nagyobb.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.