|

Végső fázisban a Minuteman III rakétamotorok felújítása

A START II egyezmény értelmében az Egyesült Államok legmodernebb szárazföldi telepítésű ballisztikus rakétája az LGM-118, ismertebb, Reagan elnök által ráragasztott nevén Peacekeeper (Békefenntartó) 2005 őszén kivonásra került a légierő arzenáljából. A „búcsúztató” ceremóniára 2005. szeptember 20-án került sor.

Ezzel a 70-es évek folyamán hadrendbe állt LGM-30G, azaz a Minuteman III maradt amerika egyetlen hadrendben álló ICBM-je. Jelenleg összesen 500 Minuteman III áll hadrenben.

A nem éppen mai állományt az elmúlt évtizedben több modernizációs program is érintette a hadrafoghatóság megőrzése végett. Ezek egyike a rakétamotorok felújítása. A 10 éves, összesen 7 szakaszra osztott programot 1999-ben indították be.

A Northrop Grumman idén októberben kapta meg az anyagi támogatást a hetedik, azaz az utolsó fázishoz tartozó motorszettek legyártására. Egy motorszett tartalmazza a Minuteman III mindhárom rakétamotorját. Ezen fázisban 56 szett készül majd el.

A magát a rakétamotorokat szállító Alliant Techsystems (ATK) várhatóan 2009 augusztusára készül el ezen fázissal.

A rakétamotorok felújítása során kicserélésre kerül az elöregedő (szilárd) hajtóanyag és cserélik a környezetvédelmi szempontból problémás összetevőket. A Minuteman első fokozatának motorjai az ATK Promontory (Utah) üzemében, a további két fokozat motorjai pedig a szintén Utah állambeli Clearfield-ben készülnek.

Az utolsó fázis 23 hónapja alatt felújítandó motorok költsége 176 millió Dollár. A teljes felújítási program 1,9 milliárd Dollárba került. A Légierő jelenlegi tervei szerint a Minuteman 2030-40 magasságáig is hadrendben maradhatna akár. Megemlítendő, hogy a teljes programra szánt idő és költségvetési keretet nem kellett módosítani.

Minuteman III kilövés, Vandenberg AFB
Minuteman III tesztkilövés a kaliforniai Vandenberg bázisról

A Minuteman III állományt érintő másik változások, hogy a START II által előírt robbanófej mennyíségnek megfelelés végett az eredetileg 3 tölte szállítására képes rakétákat deMIRV-esítik és csak 1 töltet lesz a rakomány.

Illetve párhuzamosan a Peacekeeper kivonásával, 2006 őszétől folyamatban van a Mk.12/W62 visszatérő egység/tölt párossal szerelt Minuteman-ek átfegyverzése a Peacekeeper kivonása miatt felszabadult Mk.21/W87 párossal. Utóbbi olyan biztonsági mechanizmusokkal rendelkezik, emlyek az öreg W62 esetében nem megtalálhatóak. Ezen felül utóbbinak pontosabb és flexilisebb volta miatt hadászati értéke is nagyobb.