|

Újabb marokkói beszerzés, ezúttal Chinook-ok

Ugyan nem akkor vehemenciával, mint oldalainkon gyakran szereplő India vagy Szaúd-Arábia és lényegesen kisebb tételekben, de azért Marokkó is „szép csendben” vásárolgatott az utóbbi időkben ezt-azt: C-27J, F-16, T-6C, most pedig néhány CH-47 Chinook beszerzése várható.

Az ilyen esetekben eljáró Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency, DSCA) a Foreign Military Sales (FMS) keretében beszerezni kívánt portéka engedélyeztetését nemrég vitte az amerikai honatyák elé. Ha minden jól megy, – már pedig nem várható, hogy akadályt görgetnének a beszerzés elé – akkor a jövőben Marokkó 9 gépes CH-47C állománya további 6 géppel bővülhet a modernebb, CH-47D változatból.

Az egyik marokkói CH-47C

Az egyik marokkói CH-47C ,

A 134 millió Dolláros beszerzés részeként a 6 helikoptert a „szokásos” csomag – némi tartalék alkatrész, a karbantartást és az üzemeltetést lehetővé tevő eszközök, berendezések, valamit logisztikai támogatás és technikai dokumentáció – egészíti ki. A hírek alapján a 3 géphez tartalékba 2 T-55-GA-714A hajtóművet szereznek be a marokkóiak.