|

USS Nimitz: túl a 100 000-en

Bár az azóta eltelt lassan egy hétben sok további gépet meglódított már, azért megemlítendő, hogy komolyabb eseményre került sor a USS Nimitz (CVN 68) fedélzetén pár nappal ezelőtt: a hajóosztály névadójának 1-es számú gőzkatapultja október 7-én 100 000. alkalommal lódított útjára gépet.

Mely történetesen a VAQ-135 „Black Ravens” század egyik EA-6B Prowler-je volt, pilótülésében Vincent Johnson parancsnokkal.

„Mindenképpen egy nagyon ‘cool’ eredmény. A történelem egy kis darabkája, amit mindig magammal vihetek.” – nyilatkozta a repülés után.

„Napközben mintegy 30 ember, éjjelente pedig nagyjából 25 ember dolgozik a katapulton napi 10-12 órában, hogy ez megtörténhessen. Ha összeadják láthatják, hogy éveket öltek már ebbe, egy jó ügyre.” – méltatta a katapulton dolgozók munkásságát a szolgálatának 34. évében járó USS Nimitz fedélzetén, október 9-én megrendezett kis ünnepségen a CV 68 légi forgalmának irányítását koordináló Eric Wright parancsnok.

Persze – ahogy a beszéd is kitért rá – mindez nem valósulhatott volna meg a karbantartó személyzet, a „shooter”-ek, vagy éppen a fedélzeten szolgálatot teljesítők összehangolt munkája nélkül.

httpv://www.youtube.com/watch?v=KkeSvnRt38E&start=60

Idevágó részlet egy „klasszikusból”

One Response to “USS Nimitz: túl a 100 000-en”