|

Most már elképzelhető az amerikai-orosz radarhasználat?

Feltételezzük olvasóink emlékeznek arra, hogy a Bush-adminisztráció mennyire hűvösen fogadta Putyin-elnök azon javaslatát, hogy ha már annyira radart akarnak Irán miatt, használják közösen a közelben lévő, azerbajdzsáni Gabala-ban található orosz radart – közösen. Azonban változnak az idők…

Az Obama-adminisztráció első nekifutásra még csak igen szigorú feltételekhez kötötte az európai telepítésű rakétavédelmi rendszer sorsát, majd nem is olyan régen végleg jegelte a kérdést. Ennek Moszkva nem meglepő módon igen örült, bár azért pedzegették nemrég, hogy hosszabb távon aggályaik vannak az AEGIS rendszerű hajókra telepített rakétavédelmi rendszer miatt. Ennek ellenére nyitottak a rakétavédelem kérdésében, főleg ha abba nekik is benne van a kezük…

Az orosz Interfax hírügynökségnek adott interjújában Alexander Vershbow az Egyesült Államok egykori oroszországi nagykövete, jelenleg a védelmi minisztérium magas rangú embere úgy nyilatkozott, hogy Washington fontolgatja a Moszkva által korábban tett ajánlatot az azerbajdzsáni radarok közös használatáról – mindezt egy, a rakétavédelemmel kapcsolatos nagyobb kaliberű együttműködés részeként, mely a nyilatkozat alapján egy esetleges támadásra utaló adatok megosztását is magában foglalná.

„Úgy vélem, hogy egy közös fenyegetettséggel kapcsolatos adatok megosztásának van létjogosultsága. Hovatovább természetesen mindez egy együttműködési program kezdete lehet a NATO és Oroszország, vagy az Egyesült Államok és Oroszország között a rakétavédelem kérdésében.” – nyilatkozta a védelmi minisztériumon belül a nemzetközi kérdésekért felelős miniszter.

Elmondása szerint Robert Gates védelmi miniszter és más illetékesek már pedzegették a lehetőségét az azerbajdzsáni Gabala-ban és az oroszországi Armavir-ban található radarok oly formában történő összekapcsolásának, hogy abból mindkét fél profitálhasson.

Gabala és a 2002 óta létesített új radarbázisok nyújtotta valószínűsített lefedettség a megbízhatónak tekinthető russianforces.org értelmezésében

Gabala és a 2002 óta létesített új radarbázisok nyújtotta valószínűsített lefedettség a megbízhatónak tekinthető russianforces.org értelmezésében ,

A jelenleg részben modernizálás, átszervezés alatt álló orosz korai előrejelző rendszerrel kapcsolatban augusztus közepe táján írtunk, akit esetleg érdekel a dolog, annak javasoljuk olvasásra.

One Response to “Most már elképzelhető az amerikai-orosz radarhasználat?”

  1. Hát igen kétesélyes még mindig a történet. Ajánlok három friss cikket a globusznet oldaláról, amelyek ebből a szempontból is sokatmondóak, a további eseményekkel mindenképpen összefüggnek – javaslom ezek elolvasását, akit érdekelnek az összefüggések:

    http://globusz.net/node/3094
    http://globusz.net/node/3100
    http://globusz.net/node/3103

    Figyelembe véve a tervezett monetáris lépést, valószínűsíthető az orosz-amerikai, kínai-amerikai és adott esetben a japán-amerikai viszony középtávú romlása.

    Üdv: M