|

Green Flag: AMX-felkészülés Afganisztánra?

Augusztus 9-e és 20-a között rendezték meg a Nellis légibázison a Green Flag elnevezésű hadgyakorlatot, melyen az olaszok négy századtól 180 fős személyzettel és 10 AMX repülőgéppel vettek rész. Számukra a gyakorlat felkészítés volt egy esetleges afgán kiküldetésre.

A Green Flag hadgyakorlat elnevezése nem véletlenül hasonlít a híresebb Red Flag-re, míg a „vörösök” a légvédelmi feladatokra helyezik a hangsúlyt, a „zöldeknél” elsősorban a légitámogató küldetések kerülnek előtérbe.

AMX

A 10 AMX a gyakorlat 4 hete során 171 küldetés alatt több mint 300 órát repült, ennek egy része éjszaka történt. A gyakorlat alkalmával az olasz gépek először működtek együtt pilóta nélküli gépekkel, az AMX-ek által leoldott GBU-12 lézervezérlésű bombákat Predator és Reaper UAV-k vezették célra.
A szerzett tapasztalatokat a saját gépeikkel is hasznosíthatják, mivel az olaszok is rendelkeznek 5 darab RQ-1A Predator pilóta nélküli repülőgéppel, melyeket a közeljövőben terveznek modernizálni (erősebb hajtómű, megnövelt szárnyfesztáv, fejlettebb szenzorok és kommunikációs rendszer).

AMX Green Flag

A gyakorlatra kiküldött AMX-ek a legmodernebb verziót képviselik, ugyanis rajtuk már elvégezték az ACOL (Updating of the Operational and Logistic Capabilities) modernizációs programot, mely idén fejeződött be. A modernizáció 42 együléses és 10 kétüléses példányt érintett, ezek alkalmazhatják már a GPS-vezérlésű fegyvereket is, valamint „éjjellátó szemüveg”-kompatibilis pilótafülke-világítást és modern navigációs és barát-ellenség felismerő rendszer rendszert kaptak, továbbá hordozhatják a Rafael Reccelite felderítő konténert. A munkálatokban az Alenia Aeronautica, az Alenia Aermacchi, a Galileo Avionica és a Selex Communications segédkezett. Habár az átalakítást csak nemrég fejezték be, az AMX-ek mégis a közeljövőben kivonásra vannak ítélve.

További képek és videó:

AMX Green Flag

AMX Green Flag

AMX Green Flag

httpv://www.youtube.com/watch?v=_eW95h9swtE&feature=player_embedded

Fotó: Italian Air Force