|

MMRCA: Az F-16-oson a sor

Három F-16-os érkezik a mai napon Indiába, hogy felváltsa azt a két Super Hornetet, amiket az elmúlt egy hónap alatt nyüstöltek az indiai szakemberek az amerikai pilóták segítségével.

Az MMRCA-tender győztesének megállapításához repülési teszteket végeznek a pályázók termékei teljesítményének kiértékelésére. A Super Hornet után most az F-16IN a soros, majd későbbiekben érkezik még a Dassault Rafale, a Saab Gripen NG, az EADS Eurofighter Typhoon és a MiG-35.

F-16IN

A három F-16-os a jelenleg legmodernebb szolgálatban álló verzióból, a Block 60-asból kerül ki és az üzemeltetőjük, az Egyesült Arab Emirátusok biztosítja őket a tesztekhez, mivel ez a verzió hasonlít leginkább a Lockheed Martin által az Indiai Légierő számára kínált Block 70-eshez. A gépeket az USAF és a Lockheed Martin pilótái mellett az indiai tesztpilóták repülik majd.

F-16F Block 60 UAE

Első nekifutásra Indiában 126 többfeladatú repülőgép beszerzését határozták el 10,5 milliárd dollár értékben. Ennek az összegnek a felét gazdasági ellentételezésként vissza kell forgatni a vevő ország gazdaságába. Egy többfeladatú típus rendszerbe állítása jelentős megtakarítást jelenthet, hiszen a csapásmérő MiG-27-es és SEPECAT Jaguar, valamint az elfogó vadász MiG-21 és 23-as típusok helyett már csak egy típust kell rendszerben tartani, valamint ahhoz pilótákat kiképezni.