|

HTKA Hírhalom 2009. 33. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen az időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom_33het_nagy

Tavaly augusztusban kezdődtek el az F-15-ös szintetikus üzemanyaggal történő próbarepülése. Minden nagyobb bejelentés nélkül június 16-án az Eagle megkapta a tanúsítványt, vagyis ettől az időponttól kezdve már használhatják az 50 százalékban JP-8 repülőgép-üzemanyagot, és 50 százalékban szintetikus úton előállított üzemanyag keveréket az F-15C/D Eagle és F-15E Strike Eagle gépekben. Az USAF 2011-re szeretné az összes gépén befejezni a szintetikus üzemanyag felhasználására történő átállást.

KC135+F15-093301.jpg

A fegyverexportért felelős amerikai szervezet, a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency, DSCA) engedélyezte Egyiptom számára Boeing CH-47D Chinook helikopterek eladását. A hat Chinook mellé még 16 T55-GA-714A hajtómű, nyolc AN/APR-39A(V)1 radar besugárzásjelző, nyolc AN/APX-117 transponder, három M978A4 HEMTT üzemanyagszállító-jármű, valamint egy komplett logisztikai csomag kerül eladásra 308 millió dollárért.

CH-47-093301

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma hajtóműveket rendelt a CH-47-es Chinook helikopterek számára. A T55-ösökből napjainkig több mint 5300 darab készült el a Honeywell üzemében. Az amerikai gyártó most 185 millió dollárral lesz vastagabb, míg a brit indiánok alaposan megizmosodnak. Hiszen a megrendelt T55-L-714A gázturbinák megnövelt élettartam mellett 17 százalékkal erősebbek is, és üzemanyag fogyasztásuk majdnem 5 százalékkal kevesebb mint a régebbi változatoké. Így növekedni fog a gépek által szállítható teher nagysága, kicsit növekszik a hatótávolság. Mindezekre nagy szüksége van az Afganisztánban harcoló egységek támogatására kirendelt Chinook helikoptereknek. A tengerszint feletti nagy magasság, párosulva nagy meleg miatti híg levegővel alaposan lecsökkenti a helikopterek tengerszinten még kiváló repülési teljesítményét.

Az angliai Sky Trustnak nagyon rezgett a léc nemrégiben. A világ egyetlen repülőképes Avro Vulcan bombázógépét üzemeltető társaság összeszorított fogakkal várta a légügyi hatóság döntését. Volt rá esély ugyanis hogy az XH558, amely mostanában a G-VLCN lajstromjelet viseli nem repülhet majd az ez évi RIAT-on, azonban a Vulcan szerkezetében, és rendszereiben végül is minden rendben találtatott, így bombázó idén is részt vett a bemutatón. A hatóság a gép futóműveit vizsgáltatta át nagy alapossággal. Az XH558-as repülési engedélye ez év szeptemberéig szól így az előre betervezett hazai repülőnapokon ott lehet a Vulcan. Az őszi és a téli hónapokat a bombázó alapos ellenőrzésével fog telni, és a Sky Trust reményei szerint 2010 májusában megint megkapják a három hónapra szóló repülési engedélyt.

Vulcan-093301

Lezuhant egy MQ-1 Predator személyzet nélküli gép Irakban. A gép az ország középső részén, csütörtökön csapódott a földbe helyi idő szerint 7:50-kor. Az USAF közlése szerint a Predatorra senki sem nyitott tűzet, így a gép elvesztését egyelőre meghibásodás miatti veszteségnek tartják. Az MQ-1-es lakatlan területre zuhant személyi sérülést, és anyagi kárt nem okozott. 2001. szeptember 11-e óta 48 Predator került a veszteséglistára Afganisztán és Irak feletti repülések során.

070906-F-4884R-008

Lengyelország pilóta nélküli felderítőgépek beszerzését tervezi. Bogdan Klich védelmi miniszter nyilatkozata szerint a gépek egyértelműen Izraelből származnak majd. Klich nemrégiben el is látogatott az országban, ahol három az UAV-k gyártásában érdekelt üzemet tekintett meg. A rövid és közepes hatótávolságú gépeket Afganisztánban szándékoznak majd alkalmazni.

Kedden egy igen nagyszabású hadgyakorlat vette kezdetét Kína nyugati részén. Az eddig megrendezett legnagyobb hadgyakorlaton több mint 50000 katona (a kínai haderő létszáma 2,3 millió) és rengeteg páncélos vesz részt. Az állami médiában olvasható hogy több alakulat is bázisától igen nagy 12000 kilométeres utat tett meg a gyakorlat színhelyéül szolgáló területig. Tibetben és Xinjiangben ahol a hadijátékok megrendezésre kerültek, immáron két éve kisebb nagyobb intenzitású etnikai konfliktusok, és kormány ellenes megmozdulások zajlanak. Szintén a közelben található az Indiával máig vitatott hovatartozású határrész is.

Kína-093301

Jelentős változások előtt áll Banglades légiereje. Az országban egy 2021-ig terjedő időszakra tervezik a haderőnem jelentős megújulását. Ennek anyagi fedezetét a honvédelmi költségvetés tíz éven keresztüli 10 százalékos növelésével biztosítanák. A megnövelt költségvetés 25 százaléka a személyi állomány juttatásaira, és munkakörülményeinek javítására lenne fordítva. Az A-5, FT-5, F-7 repülőgépeket és a Mi típusú helikoptereket mind le szeretnék cserélni a bő tíz éves időszak alatt. Az új repülőgépek, és helikopterek beszerzésére csak a költségvetés 4-6 százalékát szánják. Napjainkban 160 darab különféle repülőeszköz tartozik a repülőcsapatok parancsnoksága alá, ezek több mint 70 százaléka húsz évnél is idősebb. A terv szerint 70-80 harci géppel rendelkezne a légierő, jelentős számú más feladatú repülőeszköz mellett. Új légtérellenőrző radarok és légvédelmi rakéták is beszerzésére kerülnének.

A-5-093301

A Hawker Beechcraft Corporation 170,4 millió dollárral lett gazdagabb, ugyanis megvalósult Irak részére hét T-6A Texan II kiképző repülőgép beszerzése. Az előzetes tervek szerint még további tizenhárom Texan megrendelése várható, a fegyveres erejét lassan újjáélesztő közel-keleti államtól.

T-6A-093301jpg

Egy újabb sikeres kalózok elleni akció is történt a héten az Ádeni-öböl vizében. Ms Elgiznur Cebit teherhajó adott le vészjelzést a közelgő kalóztámadás miatt. A közelben tartózkodó német Bremen (F207) hadihajó fedélzetéről a készültségben lévő helikopter útnak indult, és sikerül még jóval a teherhajó megtámadása előtt a helyszínre robognia. A helikopter fedélzetéről leadott figyelmeztető lövésekre a motorcsónak hat utasával együtt megállt, majd a török Elli-osztályú (ex-holland Kortenaer-osztály) Navarinon (F-461) fregatt fedélzetéről indult motorcsónakos egységnek megadta magát. Érdekes megemlíteni, hogy az akcióban szereplő két fregatt azonos tervek szerint, de más országokban épült hajók voltak.

Navarinon-093301.jpg

3 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2009. 33. hét”

  1. 50 százalékban JP-8 repülőgép-üzemanyag, és 50 százalékban egyelőre földgázból előállított üzemanyag. Ezzel a keverékkel folynak eddig próbák, de valószínűleg az USA nagy kőszén tartaléka miatt a jövőben a kőszénből előállított üzemanyaggal fogja magát függetleníteni a külföldi beszerzésektől.

  2. Nem értem, hogy ez miért jelent szintetikusat. Szénhidrogén, szénhidrogén mindekettő. A kőszénből is cseppofolyósítással lesz ugyanaz. Kőszénből meg tényleg kegyetlen sok van az USA-nak és még jópár más országnak is. (Kína, Dél-Afrika).