|

Újabb képességekkel bővül Poseidon tudománya

A US Navy újabb képességekkel bővíti a legújabb fejlesztésű haditengerészeti járőrgépe, a P-8A Poseidon tudományát, konkurenst állítva ezzel az USAF E-8C Joint STARS típusnak.

P-8A Poseidon with SLAM-ER

A Northrop Grumman által kifejlesztett és gyártott E-8 Joint STARS (Surveillance Target Attack Radar System) légi harcálláspontként működve koordinálja a földi csapatokat, miután földfelszíni letapogatásra hangolt radarjával felderítette a célponto(ka)t.

AGM-84H SLAM-ER

A Raytheonnal július 31-én kötött szerződés értelmében a Haditengerészet Poseidonjai számára fejlett radarrendszert fejleszt ki, így a gépek képessége megközelíti, sőt bizonyos téren meg is haladja majd a légierő E-8-asainak tudását. A gépek fedélzetén integrálják továbbá az AGM-84 SLAM-ER levegő-föld rakétát is.

Az USAF pártfogoltja, az E-8C Joint STARS

Az USAF pártfogoltja, az E-8C Joint STARS ,

A járőrgép 2013-ban állhat szolgálatba, a Navy tervei szerint 117 darab P-8A és 68 RQ-4N Global Hawk által alkotott légiflotta fogja felváltani a jelenleg üzemelő 220 darab P-3C Oriont. A US Navy mellett Ausztrália és India is megrendelte a típust, valamint Görögország is érdeklődést mutat a hellén istenség iránt.

3 hozzászólás “Újabb képességekkel bővül Poseidon tudománya”

  1. Szerintem nagyon szép gép mindkettő. :)

    Az viszont megint vicces, hogy a végén még ezt a képességet is US NAVY bizotsítja a USAF-nak, mert stand off jamming 1998 óta csak NAVY támogatással van.

    Az E-8 gépekben mennyi üzemidő tartalék lehet?

  2. Hát, a jó öreg Wiki szerint 2025-ig akarják rendszerben tartania J-STARS-t. Azt mondjuk nem tudom, hogy a NAVY hány P-8-ast tud majd biztosítani az E-8-as helyett. Mert hiába nagyobb teljesítményűek és jobb képességűek az új gépek, mint az Orion, a kisebb létszám miatt nem tudnak mindenhol ott lenni.

    Mondjuk az is biztos, hogy a Global Hawk-ok nagyon hasznosak lesznek majd, csak nem leszenek már olyan látványos videók, amik régebben készültek. Megy a hajó, és egyszer csak alacsonyan elhúz felettük/mellettük az Orion, hogy lecsekkolja őket… Imádom ezeket.

    Pl:
    http://www.youtube.com/watch?v=FBTOcI02BbQ&NR=1

    Ez nem ilyen, de érdekes :)
    http://www.youtube.com/watch?v=TOH3Xct3UyI&feature=related

    Ez meg kifejezetten erős :)
    http://www.youtube.com/watch?v=cGJvKJ7PErc&feature=related