|

Hivatalosan is itt van Poseidon

A Boeing és a US Navy hivatalosan is bemutatta a P-3 Orionokat leváltó P-8 Poseidon nagy hatótávolságú tengerészeti járőrgépet.

P-8A_T3_rollout

Az eseményen, amely a típus hivatalos bemutatóján kívül a harmadik, T3 jelzésű tesztpéldány átadója is volt, Gary Roughead tengernagy, Jim Albaugh, a Boeing IDS részlegének elnöke és Christine Gregoire washingtoni képviselő is beszédet tartott.

A P-8A T2 első repülése

A P-8A T2 első repülése ,

„A P-8A Poseidon, mely típussal újítja meg a US Navy a flottáját, a legfejlettebb tengerészeti járőr- és felderítő-repülőgép a világon. – mondta Jim Albaugh. „A Poseidon egy újabb program, amely során a Boeing és a US Navy szorosan együtt dolgozhat.”

A Poseidon fejlesztésében a Boeing nem ismeretlen nevű cégeket koordinál: CFM International, Northrop Grumman, Raytheon, Spirit AeroSystems és GE Aviation.

T2 a hegyek felett

T2 a hegyek felett ,

A tesztek elvégzésére 5 gép épül, három a légi és kettő a földi próbákra. A T1 jelzésű prototípussal, mely áprilisban hajtotta végre szűzfelszállását, a típus repülési tulajdonságait tanulmányozzák, fedélzetén nem integráltak semmilyen harcászati berendezést sem. A T2, mely június 5-én szelte először a levegőt, már rendszertesztekre épült, azonban a harcászati felszereltsége még hiányos. A most átadott, T3-as jelzésű példány rendelkezik már a tényeges harcászati kapacitással. Az S-1 elnevezésű példányt május óta nyúzzák a Navy földi szakemberei, később ezt a gépet alkalmazzák majd a fegyvertesztekre is. Az utolsó, S-2 jelzésű, szerkezeti fáradásos próbákra rendelt tesztpéldány még épül, a jövő évre várható bemutatkozása.

P-8A Poseidon T2 first flight

A P-8A a Boeing 737-800-as törzséből és a 737-900-as változat hosszabb, nagyobb teherbírású szárnyából készült. A szárnyakon felfüggesztési pontokat, míg a törzsben beépített bombakamrát helyeztek el a rakéták és torpedók számára. Emellett számos különleges szenzort helyeztek el a fedélzeten, amelyet 9-fős személyzet tart majd állandó felügyelet alatt.

A gépet eddig India (8 darab) mellett Ausztrália (8 darab) rendelte meg, valamint több ország mellett a görögök is érdeklődést mutatnak a típus iránt. A gép fejlesztésére megrendelést adó US Navy 117 darab P-8A Poseidonra tart igényt, amely a szerkezetileg nagyon elöregedett Lockheed P-3C Orion flottát váltja.

httpv://www.youtube.com/watch?v=4MlxvKPTqHM