|

Megduplázódik a szaudi tanker-flotta

Szaud-Arábia újabb 3 darab Airbus tankerrel, az EADS pedig további eurómilliókkal lett gazdagabb a tegnapi nap folyamán. Az A330 MRTT (Multi Role Tanker Transport) típusból 2008-ban már rendelt hármat a Szaúdi Királyi Légierő.

A hat megrendelt gépből az első előre láthatólag 2011 folyamán érkezik az abszolút monarchiába. Az összes gépet szárny alatti légi utántöltő konténerekkel és merevcsöves tankolórendszerrel szerelik fel.

Az ausztrálok első tankere

Az ausztrálok első tankere ,

Az Airbus A330 MRTT jelenleg a legnépszerűbb típus a tankerpiacon, jelenleg 28 gépes a megrendelésállomány. Szaud-Arábia mellett Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült Arab Emirátusok vásárolt a típusból. A USAF is ezt a típust választotta, bár később visszavonták a KC-X tender végeredményét. A légi utántöltés mellett képes teherszállítógépként is üzemelni. Az A330-200 típusból kialakított repülőgép 111000 kilogramm üzemanyag áttöltésére képes (a saját szárnyalásához szükséges mennyiséggel együtt). Cargogépként 34 tonna, utasszállítóként 380 személy, vagy 130 hordágy szállítására képes.