|

Japán és a nukleáris ernyő

Közismert, hogy japán a 2. Világháborút lezáró két atomcsapás végett erős ellenzője a nukleáris energia katonai alkalmazásának. Ugyanakkor az sem titok már, hogy ezen kényes témától Tokió a múltban nem zárkózott el teljesen, hiszen teljes titoktartás mellett arra kérte Washingtont, hogy Japán védelme érdekében mérjen nukleáris csapást Kínára egy esetleges kínai-japán háború esetén. Ezen 1965-ös, titkosítása alól csak tavaly év vége felé feloldott japán kérésről korábban írtunk már.

Nem is ez a hír apropója, hanem hogy Észak-Korea miatt nyílt egyeztetések kezdődhetnek meg a két fél között a közeljövőben. Japán és az Egyesült Államok ódzkodása ezen kényes kérdés nyílt megtárgyalásáról úgy tűnik szertefoszlottak az elmúlt időszakban, hiszen a két fél vasárnap arról jutott megállapodásra, hogy tárgyalásokba kezdenek a Japánt védő nukleáris elrettentő erő, azaz az Egyesült Államok nukleáris ernyőjének vonatkozásában. Nukleáris ernyő alatt azt kell érteni, mikor egy atomfegyverekkel rendelkező állam nukleáris arzenállal nem rendelkező szövetségeseinek biztosít védelmet.

httpv://www.youtube.com/watch?v=joupmq4e2eM

A hivatalos sajtóanyagban annyi szerepel, hogy a kelet-ázsiai és csendes-óceáni térség ügyeiért felelős helyettes amerikai külügyminiszter Kurt Campbell vezette delegáció egyeztetett japán kollégáikkal az észak-koreai helyzetről, illetve az amerikai-japán védelmi együttműködéssel kapcsolatban.

„Az amerikai és japán fél ma megegyezett egy különleges munkacsoport felállításáról, mely először Washingtonban ül majd össze az elkövetkező hetekben és kezdi meg a nukleáris elrettentő erővel kapcsolatos részletes tárgyalásokat.” – nyilatkozta Campbell a találkozó után.

A továbbiakban még hozzátette, hogy Washington szándéka annak kinyilvánítása, miszerint rendkívül elkötelezettek a Japánt védő nukleáris erővel kapcsolatosan, elkötelezettségük megingathatatlan, a nukleáris ernyő erős marad.

„A nukleáris fegyverekkel rendelkező Japán víziója nem szolgálná sem a japán nemzeti érdekeket, sem a térség stabilitását” – nyilatkozta Campbell az egyik japán napilapnak szombaton. „Mindössze szeretném aláhúzni, hogy az Egyesült Államoknak és Japánnak és más nemzeteknek is fel kell készülniük egy sor különféle esetre a Koreai-félsziget kapcsán.”

A nukleáris felfegyverzést természetesen a japán politikusok is ellenzik, hiszen a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos politika továbbra is azok ellenzése. Ugyanakkor Japán helyzete ebben igencsak kényes, hiszen már két nukleáris fegyverekkel rendelkező szomszéddal is rendelkezik, melyekkel nem teljesen felhőtlen a kapcsolata, így továbbra is Washington nukleáris védelmét kívánná élvezni. Diplomáciai kemény dió, valóban.

httpv://www.youtube.com/watch?v=aiPvsq-BF18