|

Olasz védelem alatt már az albán légtér is

Az utóbbi években csatlakozott NATO tagok közül több állam nem rendelkezik légvédelemre alkalmas vadászgépekkel, így a légterük védelmét NATO szövetségeseik látják el. Hol forgószínpadszerűen váltva egymást, mint például a Balti államok esetében, – ahol most egyébként épp a cseh Gripenek bírnák jobb belátásra a betolakodókat szükség esetén – hol pedig állandó jelleggel egy adott NATO ország.

Utóbbira eddig igazából csak egy példát, nevezetesen délnyugati szomszédunkat, Szlovéniát lehetett felhozni, ahol is az olasz légierő gépei segítenek be 2007 óta. Most azonban változik a helyzet, hiszen a hathatós légtérvédelemre jelenleg szintén alkalmatlan albán légierőt is ki kell segíteni. Némi görög segítséggel ezen feladat ismételten csak az olaszokra hárul.

Úgy hallottam, valaki keménykedni akart! Ki volt az? Álljon elő!

Olasz Eurofighter az Alpok felett ,

Az olasz szerepvállalás konkrétan a Gioia del Colle légibázison állomásozó 36. Ezred Eurofigtereinek képében fog realizálódni.

Az albán légierő állományában 2005-ig (a tényleges repülések hamarabb befejeződtek már) a MiG-17, MiG-19 és MiG-21 kínai klónjai, a Shenyang J-5 és J-6, illetve a Chengdu J-7 állt szolgálatban.

Ezen a 2000-ben készült felvételen az albán légierő egyik Chengdu J-7-ese látható

Ezen a 2000-ben készült felvételen az albán légierő egyik Chengdu J-7-ese látható ,