|

Még az év vége előtt repülhet az első pakisztáni gyártású Thunder

A Pakisztáni Légierő parancsnoka, Rao Qamar Suleman nyilatkozata szerint az első hazai gyártású JF-17 Thunder (azaz Mennydörgés, Kínában FC–1 Fierce Dragon, azaz Tüzes Sárkány) még az év vége előtt a levegőbe emelkedik.

„Június 30-ig belekezdünk az első példány gyártásába, ha minden olyan gördülékenyen halad, ahogy eddig, akkor a gép még 2009-ben repülhet.”

Pakistani Air Force JF-17 Thunder

A JF–17 Thunder egy 4. generációs, egyhajtóműves, többfeladatú, könnyű vadászrepülőgép, melyet a 2000-es évekre fejlesztettek ki Kínában. Gyártása kínai-pakisztáni kooperációban történik, orosz gyártmányú (Klimov RD-93) hajtóművekkel, melyeknek átadását Pakisztán részére az Oroszországgal (egyelőre) jó viszonyban lévő India igyekszik megakadályozni, egyelőre úgy tűnik nem nagy sikerrel.

PAF JF-17 Thunder Intake

A Swat-völgyi konfliktus megoldása iránt elkötelezett pakisztáni haderő mindent megtesz légiflottájának korszerűsítésében, hogy eredményesebb légitámogatást tudjanak biztosítani a felszíni egységek számára. A kiöregedő A-5, Mirage III/V, F-16 gépek helyett modernebb Falconok beszerzése mellett a JF-17-esek hadrendbe állításával növeli csapásmérő és légvédelmi vadász potenciálját.

JF-17

A Thunderök eddig csak Kínában készültek, eddig kb. 20 darabot állítottak szolgálatba. Jelenleg 150 darabra van megrendelés, de mintegy 250 darabot kíván beszerezni Pakisztán 2015-ig. A gépek gyártása, összeszerelése párhuzamosan folyik majd a kínai és pakisztáni gyárakban.

httpv://www.youtube.com/watch?v=4aIyaJmgqGY