|

Megkezdődtek a harcok Swat-völgy központi városában

Pakisztáni sajtónyilatkozatok alapján a hadsereg szombaton megkedzte a Swat-völgy központi városának, Mingora-nak a tálib milicistáktól történő megtisztítását. Mint kedden beszámoltunk róla, a hadsereg már a hét elején megkezdte a város körbezárását és a tálib utánpótlási vonalak elvágását.

A Swat-völgy adminisztratív és gazdasági központjaként funkcionáló, mintegy 300 000 lakosú Mingora jelenleg utcai harcok színtere. A lakosok nagy része ugyan már korábban elmenekült, de a hadsereg becslései szerint így is mintegy 10 000 – 20 000 fő rekedhetett a városban. Ezek egy részét a várost elaknásító tálibok nem engedték elmenekülni, hogy élő pajzsként használhassák őket. (Legalábbis az amerikai székhelyű Human Rights Watch értesülései szerint.)

A hadsereg vezető szóvívője, Athar Abbas vezérőrnagy úgy nyilatkozott ezzel kapcsolatban, hogy mindent megtesznek a civil áldozatok minimalizálása végett, éppen ezért halad ilyen lassú tempóban az offenzíva Mingorában és ezért nem vetnek be harci helikoptereket illetve tüzérséget. (A Human Rights Watch azon állítását, miszerint a korábbi tüzérségi tűz és helikopteres csapásmérés sok civil áldozatot szedett, a szóvívő cáfolta.) Ezen felül megpróbálták telefonon elérni a városban akit csak lehetett, de ez meghiusúlt, lévén mind a vezetékes, mind a mobil hálózat üzemképtelennek bizonyult a régióban.

Mingora a tálibok előidézte felfordulás előtt

Mingora a tálibok előidézte felfordulás előtt ,

Az Iszlamabadban tartott sajtótájékoztatón elhangzottak szombat esti elérhetősége alapján a vezérőrnyagy az elmúlt 24 óra eseményeivel kapcsolatban elmondta, hogy a pakisztáni csapatok behatoltak a városba, ahol heves tűzpárbajban 17 lázadót, köztük egy fontos vezetőt terítettek le és egy robbanóanyaggal megrakott járművet is megsemmisítettek. A sajtótájékoztatón kitértek arra is, hogy a Swat-völgy városai közül például Matta és Khawazakhela is meg lett tisztítva méghozzá állítólag civil áldozatok nélkül.

A hadsereg (független forrásból nem megerősíthető) adatai alapján az régió 3 pontján – a már megtisztított Lower Dir és Buner, valamint Swat – megindított offenzíva során eddig 1 095 milicista és 63 katona vesztette életét.