|

Véres utcai harcok Pakisztánban

A pakisztáni Swat-völggyel foglalkozó írásaink sora újabbal bővül. Foglalkozott vele röviden a magyar média is, így talán a többség tudja mekkora gebasz van arrafelé és hogy amerikai nyomásra Iszlamabad 2007 októbere óta először ismét nagy erőkkel vetetette be a hadsereget a régióban.

A Swat-völgy és tágabb vonatkozásban az Afganisztánnal határos Északnyugati Határterület (North-West Frontier Province) egyre inkább tálib befolyás alá került. A korábban megalkuvó, illetve a politikai feszültségek miatt zömmel másra koncentráló Iszlamabadnak az erősödő washingtoni nyomásra (ennek egyik oka, hogy a rágióban vezet át fontos konvoj útvonal Afganisztánaba) akkor telt be a pohár, mikor az iszlamista lázadók már a fővárostól mintegy 100 kilóméterniyre is felütötték a fejüket.

Mint korábban írtuk, a tavaly év végi feszült indiai-pakisztáni helyzet végett a nyugati határterületről a katonák mintegy 2/3-át kivonták, kiszolgáltatva ezzel a területet a táliboknak. A Közelmúltban azonban 15 000 fős offenzíva indult meg a terület több pontján.

Swat-völgyi tájkép

Swat-völgyi tájkép ,

Hogyan állnak a dolgok a hétfőn a negyedik hetébe lépő támadással kapcsolatban? Nos, a pakisztáni légierő vadászbombázói és harcihelikopterei tovább folytatják a tálib állások támadását, míg a szárazföldi erők már a Swat-völgy városaiban folytatnak utcaharcot. A csapatok bekerítették és pár kilométerniyre megközelítették a lázadókkal szemben magát legtovább tartó, de jelenleg tálib ellenőrzés alatt álló központi várost, Mingorát. Menetközben heves utvcai harcok bontakoztak ki a szembenálló felek között a Mingorától pár kilométerre fekvő Kanju és Matta településeken.

A hadsereg szóvívője szerint míg korábban csak a vidéki területeken folytak a harcok, most az offenzíva elérte a városokat is: „Közeledünk Mingora-hoz. Elkezdtük az utcai harcokat, a városi hadviselést Matta-ban és a gyalogság útnak indult a városok felé.”

A szóvívó hozzátette, hogy az elmúlt 24 órában 27 lázadó és 3 katona esett el a harcokban, továbbá a pakisztáni erők előrenyomulnak az egész iszlámista felkelés hátterében meghúzódó Maulana Fazlullah bázisának tekintett Peochar-ban.

A hivatalos adatok alapján a három „fronton” – Lower Dir (április 26.), Buner (április 28.), Swat-völgy (május 8.) – megindított offenzíva kezdete óta több mint 1 000 lázadót semlegesítettek, mely során legalább 49 katona vesztette életét.

Tálib lázadók

Tálib lázadók ,

Persze ezen számok eltörpülnek a menekültek száma mellett. Az ENSZ becslései szerint 2008. augusztasa óta mintegy 2 millió ember menekült el a szóban forgó területekről. Ebben a számban benne van az az 1,45 millió fő, akik a hadsereg offenzíjának megindulása óta hagytál el lakhelyeiket. Ugyanakkor a visszavándorlás állítólag menetközben már meg is indult. Ennek egyik oka, hogy sok, a hegyekből érkezett menekült egyszerűen nem bírja az alacsonyabban fekvő területek hőségét, másrészt a hadsereg már ellenőrzése alatt tartja a Lower Dir és Buner területeket.

A rivalizáló pakisztáni politkai erőknek korábban sikerült egységes álláspontot kialakítani a kérdésben, így hétfőn Yousuf Raza Gilani miniszterelnök hétfőn teljes támogatással a háta mögött szólíthatta fel ismételten a tálibokat a fegyverletételre.

Pakisztáni hadsereg vs. tálib lázadók @ 2008
httpv://www.youtube.com/watch?v=4UXhLadV9C4