|

Mert ŐK megtehetik…

Alig kapta kézhez az Indiai Légierő az első Phalcon radarrendszerrel szerelt AWACS repülőgépét, máris a hordozóplatform, azaz az orosz Il-76-os lecserélésén gondolkodik.

Való igaz, az orosz málhás nem mai gyerek már, de a PS-90 típusú hajtóművek miatt még kielégíti a környezetvédelmi szabályokat is. Viszont üzemeltetése a négy hajtómű miatt meglehetősen költséges.

Az Embrear 145-ös két különböző típusú légtérellenőrző variánsa

Az Embrear 145-ös két különböző típusú légtérellenőrző variánsa ,

„Az első három AWACS még Il-76-bázisú lesz, de az utána következők már egészen biztos, hogy fejlettebb platformra épülnek.”-nyilatkozta az Indiai Légierő szóvivője.
Azt azonban kikötötték, hogy az új típus kiválasztását majd csak a másik kettő megrendelt légtérellenőrzőgép leszállítása után döntik el. A következő gép jövő év elején, míg az utolsó 2010 vége felé érkezik majd Indiába.

Az izraeli rendszerekkel szerelt Gulfstream 550 AEW

Az izraeli rendszerekkel szerelt Gulfstream 550 AEW ,

A következő megrendelés alanyaként a brazil Embraer 145 AEW&C és Gulfstream 550 AEW jöhet szóba.Mindkét gép repül már, előbbi típus pedig indiai berendezésekkel 2012-től rendszeresítve is lesz az ázsiai országban, így nem elképzelhetetlen, hogy abból rendelnek még további példányokat, csak izraeli vagy svéd berendezésekkel.