|

Kiképzőbázis létesül az orosz haditengerészeti pilótáknak

Moszkva tervei szerint jövőre kezdetét veheti az ország első, a haditengerészeti pilóták képzésének dedikált központ építése. Igen ez valóban furcsán hangozhat, hiszen Oroszország régóta rendelkezik anyahajóval. Csakhogy…

Csakhogy pilótáinak képzésére szolgáló Nitka kiképző központot a Szovjetunió szétesése után Ukrajnához került. Gondolom nem lep meg senkit az a hír, miszerint a mostanság nem éppen rózsás orosz-ukrán kapcsolatok nem votlak éppen jó kihatással erre a programra sem. Így Moszkva úgy döntött, hogy a Krím-félszigeti bázis bérlése helyett inkább létrehoz egyet saját területén.

Egy Szu-33 érkezik a Kuznyetcov fedélzetére

Egy Szu-33 érkezik a Kuznyetcov fedélzetére ,

Az állítólagosan 2,7 millió Eurósra tervezett beruházás részeként megépülő központ természetesen nem költözik a Kuznyetcov közelébe, marad a repülés szempontjából lényegesen kedvezőbb déli országrészben. Igazából mindössze átkerül a szomszédba, hiszen az Azovi-tenger mentén fekvő Jejszk fog otthont adni a bázisnak. Az építési munkálatokra 2 évet szánnak, így a központ várhatóan 2012-ben nyithatja meg kapuit.

Jejszk, az orosz - ukrán határ közelében

Jejsz, az orosz – ukrán határ közelében ,

Ezen saját kiképző központ igénye vélhetően a problémás orosz-ukrán kapcsolatok mellett erősen összefüggésbe hozható a haditengerészet új anyahajókkal történő megerősítésének dédelgetett álmával is. Az elmúlt évek során több, olykor erősen ellentmondó bejelentéseket lehetett hallani a felszíni flotta modernizálásával, illetve ezzel párhuzamosan az anyahajókkal kapcsolatban. Ezek egyik a haditengerészet parancsnokának tavalyi nyilatkozata, melyben arra utalt, hogy Moszkva 5-6 anyhajó hadrendben tartását tervezi, melyeket megosztana az Északi illetve a Csendes-óceáni Flotta között.

Mint korábban megírtuk, Kijev egyébként Kínának és Indiának is felajánlotta a központ szolgáltatásait.

http://www.youtube.com/watch?v=0Nx_hHXoFhY