|

Ami a következő 9 évben történni fog

A Forecast International kutatást végzett a repülés világában, lássuk a konklúziókat.

A felmérés szerint az elkövetkező 9 évben (2018-ig) közel 20 milliárd dollárt fognak légierejük fejlesztésére költeni a világ országai.
A harcigép-beszerzés, illetve felújítás 9,5 milliárd dollárba fog fájni az Egyesült Államoknak, a „torta másik szeletén”, azaz 10,5 milliárd dollárnyi kiadáson pedig a többi ország majd.

F-22-083002.jpg
A jövő harci gépeire költenek majd, vagy inkább a régieket korszerűsítik a világ országai?

Habár a legtöbb ország nyirbálja a katonai költségvetést, épp a vizsgált időszakra érkezik el a legtöbb légierő arra a pontra, ahol már nem lehet hadrendben tartani az elavult, 4. generációs technikát, modernebb, 4+, vagy 5. generációs típusokat kell beszerezni, kifejleszteni, vagy marad a régi gépek felújítása. (Számunkra) Mindegy melyik megoldást választják, mindegyik pénzkiadással jár…

Kapcsolódó hír, hogy Svájc egy évvel eltolta az új vadászbombázók beszerzésére kiírt tendert, így a nyertes típust (Gripen NG, Eurofighter Typhoon, vagy Rafale közül valamelyik) csak 2010 elején tudhatjuk meg. Az F-5 Tiger flotta leváltására 2 milliárd dollárt szánnak, ebből a jelek szerint csak 22 gépre fog telni.

5 hozzászólás “Ami a következő 9 évben történni fog”

  1. A mai gazdasági helyzetben valószínűleg csökkentik katonai kiadásaikat az országok, ahol már folynak a tenderek ott elképzelhető lesz hogy elhalasztják a kiválasztást pár évvel.
    De nem szabad megfeledkeznünk a történelemről.
    Mindig a nagy gazdasági válságok után néhány évvel törnek ki a nagy háborúk. Pl első világháború a nagy gazdasági válság idején tört ki. A második világháború úgy 10 évre a gazdasági válságra rá tört ki. És hiába mondjuk hogy tanulunk a hibáinkból… nézzük meg Kína fegyverkezik. Növekszik a gazdasága nyersanyag hiánya van… egyértelmű hogy terjeszkedni fog! Hogy merre? Oroszország irányába! Hatalmas terület teli nyersanyaggal! De az oroszok is nagyon fegyverkeznek Nekik az Északi sark nyersanyagaira fáj a foguk. Hogy mi lesz ebből azt és mikor majd a jövő felfedi. Ez csak két ország de lehetne folytatni a sort a sok kisebb állammal.
    Szép jövőt mindenkinek! :D

  2. Sajnos egyetértünk…

    Én is kicsit félek az elkövetkezendő 5-10 évtől, könnyen lehet, hogy egy komolyabb háborús helyeztben találhatja magát a világ. Kíváncsi vagyok mikor készült ez a felmérés és figyelembe vették-e a gazdasgi válság hatásait…? A kis országok meggyengülnek, a nagyok pedig fegyverkezésbe menekülhetnek. Ideális szitu rendezni a régi adósságokat vagy új befolyásokat szerezni.

  3. A felmérés a napokban került nyilvánosságra és elvileg a gazdasági válság hatásai megfigyelhetők.
    Nézd csak meg a svájci beszerzést, a 20 milliárdból kettő az övék… És Oroszország is elég nagyot fog szerintem abból a tortából harapni+India+Kína… viszont Japánról sem feledkezzünk el, ott is új típust akarnak, ha ezeket megnézzük, bizony kevésnek tűnik ez a 20 milliárd…és ott van még rengeteg kelet-eu-i állam, ők is most váltanak majd(elvileg!).

  4. Szerintem Kina nem Oroszország irányába fog terjeszkedni. Igaz, hogy Oroszország hadereje csak árnyéka régi önmagának, de még mindig jelentős erőt képvisel,ráadásul az energiahordozókból származó bevételek miatt ismét el kezdhette feljleszteni a haderejét. Ráadásul ahogy az oroszokat ismerem előbb fognak atombombák Pekingre potyogni, mint hogy ők átengedjék a területeiket.
    Ezért úgy gondolom, hogy Kina inkább Dél-kelet Ázsiában és Afrikában fog terjeszkedni, ezért valószinüleg hamarosan még tovább növelik a haditengerésztük fejlesztésére szánt forrásokat.

  5. Kínának ott van Tajvan és a többi ázsiai „kistigris”. Szerintem arrafelé indulnának. De azért az oroszokat sem kell félteni. Valószínáleg szívesen szereznének ismét befolyást Európában és néhány ázsiai országban.
    Az oroszok azonban most bajban vannak. Az utóbbi pár évben az olajból és a földgázból szereztek bevételeket, de most a válság miatt, ezeknek sincs áruk. Nézd meg a benzint, a tavalyi 300 feletti ár helyett, „csak” 260 körül van!! E miatt Oroszország jelenleg a tartalékait éli fel, ami egyes számítások szerint jövőre elfogyhat, így ismét pénztelenek lehetnek.