|

Lezuhant egy Raptor!

Az F-22-es elvesztését az USAF illetékesei is megerősítették. A gép az Edwards légibázis közelében zuhant le a dél-kaliforniai sivatagban.

20080213_F-22_preparing-for_takeoff.jpg

A repülőgép gyakorlórepülésen vett részt, a szerencsétlenség ma (március 25.), helyi idő szerint délelőtt 10 órakor történt 56 kilométerre a bázistól.
Konkrét információval nem szolgáltak az esettel kapcsolatban, a pilóta kiléte és állapota sem került napvilágra. A baleset kivizsgálását azonnal megkezdték.

A típusból eddig csak kettő vesztett harcot a gravitációval szemben, 2004. december 20-án csapódott a földbe egy szériagép, de 1992-ben az egyik prototípus is lezuhant. Mindkét eset az elektronikus kormányvezérlő-rendszer hibája miatt történt.

Az F-22-es Raptornak nincs kétüléses kiképzőváltozata, más típusokon és szimulátoron készülnek fel a csúcsragadozó megülésére a pilóták. A módszert sokan ellenezték, de a Légierőn mégis keresztülvitték a technikai fejlettségre hivatkozva.

Az USAF jelenleg 134 darab Raptorral rendelkezik, a típus az egyetlen már szolgálatban álló ötödik generációs vadászgép.

3 hozzászólás “Lezuhant egy Raptor!”

  1. A pilóta nem katapultált, a kórházba szállítást követően halottá nyilvánították. Személyét még mindig homály fedi, annyi biztos, hogy a Lockheed Martin, és nem az USAF alkalmazásában állt.
    A 412. Tesztelő Ezred állományába tartozó gép jelenleg ismeretlen okokból hajtott végre tesztrepülést. Az ezred egyébként fegyvertesztelésre „szakosodott”, így elképzelhető, hogy éles fegyvert hordozott.

  2. Mint korábban említettem a pilóta nem katapultált, a vizsgálat kimutatta, hogy nem is próbált meg, legalábbis a katapultindítási folyamat meg sem kezdődött, minden kar, eszköz alkatrész a helyén volt. A további információkat a vizsgálat lezárásáig befagyasztották.