|

Japán EC135 helikoptereket rendelt

A Japán Védelmi Minisztérium bejelentette: az Eurocopter konzorciumtól megrendeltek két EC135 kiképző helikoptert a Japán Tengerészeti Önvédelmi Erő (továbbiakban: JMSDF) számára, valamint további három gép opcionális megrendeléséről is szó esett.

A JMSDF ez év végéig szeretné átvenni a gépeket, melyek majd a Kanoyában lévő haditengerészeti kiképzőközpontban fognak repkedni. Alapos tesztelés után választották ezt a típust, mivel számukra sem mindegy, milyen géppel tanulnak a növendékek repülni. Végül az EC135-öt technológiai fejlettsége és megbízhatósága vezette győzelemre.

„Eltökélt célunk, hogy teret nyerjünk a japán védelmi piacon!”- nyilatkozta Lutz Bertling, az Eurocopter vezérigazgatója. „Ez a megrendelés is egy lépéssel közelebb visz minket a célhoz. Szeretnénk a jövőben több termékünket is eladni Japánnak, elsősorban az NH90-t. „

mő_oh6da_aim.jpg
Vén csataló(méretét tekintve inkább póni): OH-6DA a JMSDF állományából


Az Eurocopter elmondása szerint az EC135 alkalmas a modern többfeladatú helikopterekre való pilótaképzésre. A helikopter rendelkezik a mai típusokon egyre szélesebb körben alkalmazott „glass cockpit”-tal, utasterében pedig akár nyolc utas elhelyezésére is lehetőség van. A típus alacsony fogyasztással és jó manőverező képességgel bír, pilótafülkéjének látási viszonyai kiválóak, rezgéskibocsájtása pedig kicsi, ami (nem csak Japánban) az egyik fő szempont. Továbbá repülésbiztonsági szempontból is jó eredményekkel büszkélkedhet az EC135.

mp_EC-135_aim.JPG
Ismerős lehet: a Magyar Légimentők EC135 helikoptere


A Japán Szárazföldi Önvédelmi Erő már működtet három Eurocopter gépet, ezek az EC225 VIP változatba tartoznak. További negyven EC135 már korábban is repült Japánban, ám e helikopterek a polgári szférába tartoznak, és a mentőszolgálat, televízió társaságok és egyéb polgári személyek tulajdonába tartoznak.

A JMSDF napjainkban főleg Mitsubishi/Sikorsky SH-60J helikoptereket használ tenger feletti járőrözésre és tengeralattjáró elleni feladatok végrehajtására, de flottájában megtalálható az MH-53E is. Kiképzésre pedig az aprócska OH-6D és DA szolgál – utóbbi kettőt váltja majd az EC135.

Az EC135 egy igen elterjedt és közkedvelt típus. Katonai célra átalakított változatai repülnek Németországban, Spanyolországban, Svájcban és Jordániában is, polgári változatai pedig még ezernyi helyen. Többek között hazánkban is, ugyanis a Magyar Légimentők flottáját is gyarapítja.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.