|

EA-18G-t vegyenek!

A Boeing felfedte az exportra szánt EA-18G Growler technikai paramétereit. A cég csak „Growler Lite”-ként emlegeti csomagját.

Rick Martin, a program igazgatója elmondta, az újracsomagolt Growlert az ITT ALQ-99 zavarórendszer nélkül tudnák szállítani a megrendelőknek. Helyette a Northrop Grumman ALQ-218(V)2 rádiófrekvencia-zavarót és a Raytheon ALQ-227 elektronikus zavarót kapná meg a gép.

Szintén a gép részét képezi a Raytheon APG-79 radar is, melyet X-sávú zavarók elleni védelemmel is felszereltek, így az érzékelőket nem zavarhatják meg például a mobiltelefonok jelei.

hr_ea_18_g_aim.gif
EA-18 G „Growler”


„Tapasztalataink szerint nemzetközi szinten nincs túlzott érdeklődés az elektronikai zavarógépek iránt, de ha több más képességgel is ellátjuk a gépet, egyből változik a kép”- mondta Martin. „A gép hordozhatja az ellenséges radarok megsemmisítésére szánt Raytheon AGM-88 vagy AGM-88E rakétákat, így máris többfeladatú géppé változik.”

A Boeing elsődlegesen olyan országokba szánja a gépet, ahol már szolgálatban áll az F/A-18 E/F, vagy a jövőben szolgálatba állhat. Főként Ausztráliát, Indiát, Japánt és Brazíliát nevezték meg, mint lehetséges vevőt.
„Nem követelményeknek szeretnénk megfelelni. Úgy gondoljuk, hogy megoldást nyújtunk egy szükséges feladatra.”- tette hozzá Martin.