Gripenje lenne a legjobb, nem pedig az amerikai F-35.">
|

A norvég ipar a Gripent akarja

Újabb pontjához érkezett a norvég vadászgép tender: csütörtökön két ipari szervezet és egy szakszervezet jelentése szerint norvég ipar számára számára a szomszédék Gripenje lenne a legjobb, nem pedig az amerikai F-35.


Ha nevesíteni akarjuk a dolgokat, akkor a védelmi és biztonságtechniaki cégeket tömörítő szervezetről (Defence and Security Industries Association-ról (FSi)), norvégia legnagyobb szakszervezetéről (Landsorganisasjonen (LO)), valamint a norvég mérnököket tömörítő szervezetről van szó, melyek mögött összesen mintegy 1 milliós embertömeg áll.

A három említett szervezet azt javasolja a hatóságoknak, hogy az F-35 helyett inkább a 48 Gripen mellett döntsenek, mert az messze jobb lenne az iparnak. Véleményük szerint ebből a perspektívából a Gripen a legjobb választás.

A Gripen esetében ugyanis már most messze nagyobb ipari együttműködés van előkészítve és ezek a projectek sokkal jobban lefedik az ország egész területét, mint a Lockheed gépe esetében. Véleményük szerint az F-35 mellett döntés negatív hatással lenne az ipar védelmi megoldásokra szakosodott szektorának fejlődésére, növekedésére. Ezzel szemben a Gripen esetében nagy volumenű gyártás, kutatás, fejlesztés indulhatna be. Ez persze több munkahelyet is jelentene egyben.

Gripen Demo
Reflektorfényben a Gripen demo április 23-án

A norvég kormányzatnak elvileg Karácsony előttig kell meghoznia a döntést a Gripen vs. F-35 kérdésben. A SAAB idén áprilisban ajánlotta fel Norvégiának a Gripen Demo alapján kidolgozandó, az ország igényei alapján testre szabott változatot.