|

Lengyelország: még nincs megegyezés

A lengyel védelmi miniszter, Bogdan Klich július3-i bejelntése szerint bár eredményesek volt a napokban befejeződött tárgyalások az amerikaiakkal, de még nem születetett végleges megállapodás a rakéták telepítéséről.

Szerdán a külügyminisztérium egyik magas rangú, nevét nem vállaló illetékese úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalások eredményeként ideiglenes megállapodás született. A védelmi miniszter mai nyilatkozatában úgy nyilatkozott, hogy bár a két napja befejeződött tárgyalások során komoly előrelépést sikerült elkönyvelniük a feleknek, ám a végleges megállaposás még messze van. Hozzétette, hogy július ugyanakkor hosszú hónap.

Mint ismeretes Washington rakétavédelmi rendszerének európai elemeként 10 elfogórakétát szeretne telepíteni Lengyelországba, illetve ezekhez kapcsolódóan radarállomást kiépíteni Csehországban. Washington fogadkozásai ellenére ez természetesen a kezdetek óta aggasztja Moszkvát és Oroszország hevesen ellenzi a manővert és az idők folyamán olyan súlyos lehetőségeket is, mint orosz nukleáris rakéták Európára irányítása kilátásba helyeztek.

Prágával idén áprilisban jutottak végeredményre a tárgyalások, azonban Lengyelország keményebb diónak bizonyul. Egyrészt volt egy kormányváltás, aminek következtében a rakétavédelmi rendszer iránt sokkalta kevésbé elkötelezett kormány került hatalomra, másrészt a bázis biztosításának fejében komoly támogatást kérnek haderejük fejlesztésére, megerősítésére.

Bár mind a cseh, mind a lengyel lakosság jelentős része ellenzi a terveket vélhetően Lengyelország is beadja majd a derekát, ám igyekszik minél nagyobb támogatást kiharcolni cserébe.

A közelmúltban felröppent a hír, hogy Lengyelország hajthatatlansága esetén Washington esetleg Litvánia felé fordulna ezügyben. Ugyanakkor ez a mostaniak fényében (is) vélhetően mindössze taktikai fogás volt Varsó megszorongatására. Washingtonnak ugyanis értelemszerűen érdeke, hogy Moszkvával ne mérgesedjen el a viszonya, ugyanakkor Litvániát megreszkírozása Moszka eddigieknél is hevesebb ellenállását váltaná ki.