|

Izraeli rakétavédelmi rendszereket vásárolnának az Arab-félsziget államai?

Érdekes információval állt elő az angol Sky News hírcsatorna: értesüléseik szerint az Öböl Menti Együttműködési Tanács tagállamai, azaz Kuvait, Bahrein, Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Omán és a vezető pozíciót betöltő Szaúd-Arábia a közelmúlt nukleáris megállapodása miatt a gazdaságilag jobb helyzetbe kerülő Irán kapcsán vélt növekvő fenyegetettség ellensúlyozása érdekében rakétavédelmi rendszereket kívánnak beszerezni. És nem tisztán amerikai, hanem amerikai-izraeli rendszereket.

A hírcsatorna értesülései szerint elsősorban a kis hatótávolságú rakéták, illetve tüzérségi lövedékek elfogására fejlesztett Iron Dome nevezetű rendszerről folynak előrehaladott tárgyalások, de állítólag a tárgyalások érintik a magasabb súlycsoportokban játszó, egy többréteges védelmi rendszer felsőbb szintjeit jelentő, ballisztikus rakéták elfogására alkalmas Arrow 1 és 2, illetve a még Izraelben is csak a bevezetés legelején álló David’s Sling rendszereket is.

Iron Dome indítóállás

Már az amerikai piacra is lőnek | Fotó: NatanFlayer ,

Konkrétumok természetesen nem ismertek, ám ha valóban realizálódna egy ilyen beszerzés, az borítékolhatóan jelentős dollármilliárdok mozgásával járna – igaz nem közvetlenül Izrael irányába, lévén Washington lenne a közvetítő. A Sky News híranyagában olvashatóak szerint az Öböl Menti Együttműködési Tanács egyik meg nem nevezett, vezető pozícióban lévő alakja úgy nyilatkozott, hogy ha nem Benjámín Netanjáhú lenne az izraeli miniszterelnök, akkor akár még közvetlenül Tel Avivval is megkötnék az üzletet.

A 2011 tavasza óta élesben dolgozó Iron Dome már több mint 1200 rakétát és tüzérségi lövedéket semlegesített. Egy korábbi adat alapján hozzávetőlegesen 90 százalékos hatékonysággal működik a rendszer.

Így viszont ha menne, akkor az Egyesült Államokon keresztül menne a dolog, melynek mindegyik fentebb megnevezett rendszerhez van köze: az izraeli Rafael által fejlesztett Iron Dome-ba jelentős pénzmennyiséget pumpáltak, melyért cserébe az amerikai Raytheon partner lett a programban, ahogy a David’s Sling programban is ők az amerikai fél. Az Arrow programban pedig régóta a Boeing és az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség az Israel Aerospace Industries partnere.

A teljes képhez hozzá tartozik, hogy bár az Iron Dome mellett említve vannak más rendszerek is azt tudni kell, hogy az amerikai Patriot majd mindegyik érintett arab állam haderejében megtalálható, illetve az elmúlt években voltak kacérkodások a szintén amerikai THAAD rendszerrel is. Azaz ha már izraeli rendszerek, akkor inkább csak az Iron Dome beszerzése tűnik reálisabbnak, lévén abból nincsen tisztán amerikai fejlesztésű megoldás.