|

THAAD rakétavédelmi rendszer települ Dél-Korába?

Ahogy évek óta továbbra is csak kérdőjellel együtt szerepelhet együtt a THAAD és Dél-Korea, de a közelmúltbeli, az észak-koreai atomprogramhoz kapcsolódó bejelentések – az állítólagos termonukleáris teszt és egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta nyugati szakértők által megkérdőjelezett sikeres tesztje után Park Geun-hye tegnap bejelentette, hogy megfontolja az amerikai rendszer beeresztését.

Lockheed Martin THAAD

Mint arról nálunk is lehetett olvasni korábban az Egyesült Államok évek óta próbálja Szöult, hogy az döntsön az amerikai rakétavédelmi rendszer ezen eleme mellett. A dél-koreai vezetésnek azonban eddig ennek lehetőségét mindig elutasította – jelentős részben nyilvánvalóan legnagyobb gazdasági partnere Kína miatt, aki vehemensen ellenzi az amerikai rendszernek a koreai félszigeten való megjelenését.

THAAD indítóállás. A rendszer közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen nyújt védelmet, azokat a pályájuk végső szakaszában, de még nagy magasságban képes elfogni. Azaz egy többlépcsős védelmi ernyő külső rétegét képzi.

THAAD indítóállás. A rendszer közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen nyújt védelmet, azokat a pályájuk végső szakaszában, de még nagy magasságban képes elfogni. Azaz egy többlépcsős védelmi ernyő külső rétegét képzi. ,

Dél-Korea részéről a kiépítendő rakétavédelmi rendszer a meglévő Patriot PAC-2 rendszerre és a hadihajó telepítésű, új SM-6 rakétákra építene – annyi megjegyzéssel, hogy pár éve hivatalosan is éve meg erősítve a rakétavédelmi funkcióban potensebb Patriot PAC-3 beszerzésének mérlegelése.

A dél-koreai elnök asszony bejelentését természetesen gyorsan lereagálta kínai sajtó is: a Dél-Koreával jó kapcsolatokat ápoló Kínának továbbra is az az álláspontja, hogy az Egyesült Államok a THAAD dél-koreai telepítésével Észak-Korea mellett Kína helyzetét szeretné megnehezíteni. A kínai kormány jóváhagyásával üzemelő hírportálok egyikén, a China Internet Information Center-en megjelent anyagban emlékeztetnek rá, hogy Dél-Korea eddig következetesen nemet mondott a THAAD-ra – igaz a hírben hozzáteszik, hogy a közelmúltbeli észak-koreai fejlemények némiképp változtatnak az eddigi helyzeten.

Szöul mindeközben Kína, mint ENSZ BT tag segítségét kéri az ügyben, hogy az Észak-Koreára kimérni szándékozott új szankciók minden eddiginél komolyabbak legyenek: ahogy a dél-koreai elnök fogalmazott a legjobb partnerek kiállnak egymásért a nehéz időkben. Ezen felül hangot adott azon véleményének is, miszerint Peking nem fogja engedni a helyzet további romlását, hiszen már többször hangot adtak annak, hogy nem kívánatos számukra Phenjan atomprogramja. Márpedig a szövetségesük publikusan kommunikált akaratával szembemenő Észak-Koreával kapcsolatban a kínai diplomáciának határozottan lépnie kell.

A szankciók ellenére Dél-Korea egyelőre nem tervezi a 2013-as megállapodás után újranyitott kaeszongi ipari park újbóli bezárását, ahol korábban nagyjából 800 észak-koreai munkást is alkalmaztak dél-koreai vállalatok – és így juttatták némi pénzhez Phenjant. A hivatalos álláspont az, hogy az ipari park sorsra jelenleg Phenjan lépéseitől függ.