|

Eredményes lövészeten vannak túl Gripenjeink

Légterünk jövőbeni egyedüli őrzői a közelmúltban átestek első éles lövészetükön. A rendkívül eredményes lövészetre a svédországi Vidsel-ben került sor lassacskán két hete. A svédeknél tegnap jelent meg egy szűkszavú összegzése az eseményeknek.


Idehaza azonban lényegében amolyan médiacsönd szerűség volt ezen jeles eseménnyel kapcsolatban. Pedig több szempontból is kiemelt jelentőségű: modern magyar gépek nyugati rakétával lőttek, ami egyben a Gripenjeink első éles lövészetét is jelentette. Ennélfogva eléggé érthetetlen, miért nem kommunikálta ezt teljes mellbedobással a hazai vezetés.

A svéd sajtónyilatkozat alapján a Pumák két menetben, egy délután leforgása alatt 6 Sidewinder-t indítottak, ami a bázis vezetője, Laci Bonivart alezredes szerint az eddigi legjobb eredmény.

Megjegyeznénk, hogy véletlenül sem szeretnénk úgy feltüntetni, hogy mi törnénk meg a magyar csendet a témában. Zord Gábor László blogjában beszámolt az eseményekről illetve a gépek hazaérkezése kapcsán is szó volt korábban nála az eseményről. A svédországi lövészetről készült fotók szintén nála tekinthetőek meg: „Csörgőkígyószelidítők” @ Air Power Blog

One Response to “Eredményes lövészeten vannak túl Gripenjeink”

  1. Elesloveszet a multkori AS-ben van pont kerdes hol vannak az Aim-120-as raketaink lesznek egyaltalan mar en is kivi vok most meg jon az elesloveszet gondolom egyenesen halado csaligep v magnezium fakjara lottek amit meg a sima Sidewinder is eltalal nem hogy az M vicc ez az egessz.
    A cikk az jo :)