|

Levegőben az első JCA

Június 16-án a USAF részére készített első Alenia C-27J Spartan elvégezte első repülését a torinói Caselle repülőtérről. A gép a JCA (Joint Cargo Aircraft) program keretében készült az amerikai légierő és hadsereg számára.

Az „Nr.1” repülése 40 percig tartott, nem túl jó időjárási körülmények közepette. Közben emelkedési próbákat végzett, majd biztonságosan szállt le.
A repülés alatt komplikáció nem lépett fel.

Mostantól számítva a tesztek alatt 70 órát fog a levegőben, illetve 180-at a földön tölteni a gép. Hamarosan bekapcsolódnak további példányok is, és felgyorsul a munka. Az pedig, hogy egy bevált konstrukcióból indultak ki, jelentősen megkönnyíti a dolgukat.

JCA
C-27J Spartan

A C-27J Spartan („Spártai”) 2007-ben nyerte meg a JCA programot, mely jelen állás szerint 78 repülőgépre szól, és 2 milliárd USD költségvetésű. Ezen felül felröppentek olyan hírek, miszerint a gépek számát 200(!) darabra fogják kitolni.

A JCA program célja a US Army öregedő C-23 Sherpa, C-12 Huron és C-26 Metroliner gépeinek lecserélése, valamint a USAF szállítóflottájának kibővítése. A gépek szerepe fontos, hiszen a kis-és közepes szállítók kategóriája igen leterhelt.

A C-27J közepes hatótávolságú és teherbírású, rossz terepviszonyok között is üzemeltethető, többfunkciós, strapabíró gép (innen a név). Alkalmazható teherszállításra, ejtőernyősök ledobására, MEDEVAC feladatokra, humanitárius akciók segítésére. Elődei a C-27A és a G-222 voltak. E gépek használója az olasz haderőn kívül az Egyesült Államok, és a NATO több országa is. Bevetették már őket a világ több pontján, többek között Albániában, Örményországban, Boszniában, Kambodzsában, Kongóban, a Sivatagi Vihar és Sivatagi Pajzs hadműveletekben, Kelet-Timorban, Eritreában, Etiópiában, Hondurasban, Kosovóban, Líbiában, Malin, Panamában, Ruandában, Szomáliában, Ugandában és Jemenben is. Jelenleg is sok ilyen gép teljesíti feladatait a Közel-Keleten és Dél-Amerikában is.

Jelenleg is több tenderre pályáznak a géppel, Románia az egyik legvalószínűbb vevő, de felajánlották Magyarországnak is az AN-26-osok helyett, melyek cseréjére tökéletes lenne.