|

A Boeing kézbesítette az első EA-18G Growlert

Kedden nagy esemény színtere volt a washingtoni Whidbey Island haditengerészeti repülőbázis , ugyanis ezen a napon adta át a Boeing az első sorozatgyártású EF-18G Growler felderítőgépet az Amerikai Haditengerészet részére. A gépet a VAQ-129, vagyis a 129. elektronikai hadviselési század vette át.

Az EA-18G-t az F/A-18E/F Super Hornet típusból fejlesztették ki, és az öregedő EA-6 Prowler gépeket váltja le. Feladata a repülőgép-hordozókra települve a flottakötelékek elektronikus védelme az ellenséges tevékenységektől.
A cég korábban már átadott a haditengerészetnek öt tesztpéldányt, melyekkel a csapatpróbák folytak.

„Most, amikor a legtöbb hír a különböző fejlesztési programok csúszásáról, törléséről, sikertelenségéről szól, örömmel tapasztalom, hogy ez a program egy igazi sikertörténet. Jól tükrözi azt a csapatmunkát, ami a haditengerészet és a fejlesztő cég között folyt, és melynek eredménye ez a csodás gép lett”
– mondta az ünnepségen Donald C Winter, haditengerészeti titkár. „Az EA-18 elődjéhez, az EA-6-hoz képest jelentősen többet nyom a latba, és már egy új korszakot képvisel az elektronikus hadviselésben. A legmodernebb technológiákat használták fel a fejlesztésénél, ezért már a 21. század színvonalát képviseli.”

A gép egyik legnagyobb előnye, hogy szerkezeti elemeik nagy része megegyezik a kétüléses F/A-18F-el, így a hordozókon nagyon rugalmasan lehet végezni a különböző munkákat a gépekkel, továbbá az elektronika terén is igen sok rendszer megegyezik.
A Growler nem csak hordozókról, hanem szárazföldi repülőterekről is képes végrehajtani feladatait.

EF-18G
Íme, az EA-18G Growler

„Büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen nagy harcértékű gépet szállíthatunk a haditengerészet részére”– nyilatkozta Jim Albaugh, a Boeing védelmi rendszerekkel foglalkozó központjának elnök-vezérigazgatója. „A Growler azoknak a modern megoldásoknak a nagyszerű példája, melyekkel a megrendelők igényeinek kielégítésén fáradozunk. Ezt most sikerült teljesítenünk!”

A US Navy jelenlegi elektronikus hadviselő gépét, a Grumman EA-6B Prowlert szándékozik leváltani a Growlerrel. A gépet az A-6 Intruder csapásmérőből fejlesztették ki, melyet már évekkel ezelőtt kivontak a szolgálatból. A hagyomány tehát folytatódik, hisz az EA-18 alapját is egy vadászbombázó szolgáltatja. A Prowlerek 1971-óta működnek.
A Boeing 2003-ban kapta meg a gép fejlesztésének lehetőségét, az első prototípust pedig 2006-ban adták át. Az jelenlegi ütemterv szerint idén szeptemberre érik el a gépek a hadrafoghatóságot. A haditengerészet 85 példányra adott le megrendelést a Boeingnak.

EA-6B
Az előd:Grumman EA-6B Prowler

A további gépek is a 129. Vikings századhoz kerül majd NAS Whidbey Islandre, mely minden hasonló feladatú gép anyabázisa. Itt kerül majd sor a további századok kiképzésére is.

4 hozzászólás “A Boeing kézbesítette az első EA-18G Growlert”

  1. Valóban, kapunk egy szép gépet…
    De ezzel párhuzamosan eltünik az utolsó Intruder klón…!! :-((( Ezt se fogjuk már látni a Kecskeméti betonon. A Navy részéről sose sikerült semmit ide csábítanunk!

    JA! Mégis ! Egyszer egy Oriont!!! :-)

  2. Nekem tulképpen nincs bajom a lódarazsakkal, de a Prowlert azért sajnálom. Persze a Growler jobb, új, színes/szagos ezzel nem lehet vitába szállni, teljes mértékben jól is van ez így, de sajna ez egy újabb karakteres gép nyugdíjazását jelenti :(

    Legalábbis feltételezem a kis bumfordi A-6-hoz képest kecses EA-6 nem csak nekem tetszik :)