|

20 további Raptort vehet a légierő?

Az Egyesült Államok törvényhozásának alsóháza május 22-én elsöprő többséggel, 382:23 arányban 601.4 milliárd Dolláros költségvetést szavazott meg a Pentagonnak a 2009-es költségvetési évre.


Mivel a hónap közepe felé már írtunk a haditengerészetet érintő változásokról, most a légierő szempontjából lényeges pontokat emelnénk csak ki.

Az egyik leglényegesebb a hír címében is szereplő F-22 Raptor. A csúcskategóriás ragadozó hosszú ideje vitatéma. A légierő szerint ugyebár édeskevés a korábban engedélyezett 187 gépes állomány, ők többet akarnak. A Védelmi Minisztérium korábbi álláspontja szerint szerint azonban elég. Ugyanakkor nem is olyan régen még úgy tűnt, a Bush adminisztráció nem kíván állást foglalni a gép sorsának ügyében, hiszen a 2009-es költségvetési tervezetben nem kérelmezte újabb gépek finanszírpzását, ám a gyártósorok bezárását sem kívánja megkezdeni.

Nos, úgy tűnik változás történt, hiszen az alsóházi honatyák megnyitották a lehetőséget a légierő számára néhány újabb gép beszerzéséhez.

Ezen felül egy másik, az utóbbi 1-2 éve már húzódó kérdés kapott legalább egy időre megoldást: az Alsóház által elfogadott költségvetési változatban adott a lehetőség 15 C-17 Globemaster III vásárlására is, mely egy ideig nyitva tarthatja a Boeing kaliforniai telepét.

F-22 a C-17 hátterében
Egyelőre biztosított a további gyártásuk?

Végül, de nem utolsó sorban 1,3 milliárd Dollár lett megszavazva 52 Predator, Reaper és Global Hawk beszerzésére.

Az alsóház által elfogadott változat nem mindenhol egyezik meg a Bush-adminsiztráció által kérelmezett felállással. Légierő vonalon, az övékben nem szerepeltek többek között a Raptorok és Globemasterek. Bár ezen és egyéb eltérések miatt aggályaikat fejezték ki, nem helyezték kilátásba az elnöki vétójogot.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.