|

C-1 Ariete

Bevezető

A C1 Ariete az olasz hadseregben rendszeresített alap-harckocsi, melyet az Iveco Fiat és az Oto Melara fejlesztett ki.
Előbbi cég (pontosan: Iveco’s Defence Vehicles Division) magát a harckocsit, utóbbi a löveget s a fegyverrendszer fejlesztette.
Az első harckocsit 1995-ben állították hadrendbe és 2002 áprilisáig összesen 200 darabot szállítottak a hadsereg számára. Ariete-t először Irakban vetették be 2004-ben.

Ariete továbbfejlesztett változatát, melyet moduláris páncélzattal és L55-es ágyúval szerelték fel, 2005 során mutatták be.

01

Történet, fejlesztés

1982-ben az olasz hadsereg bejelentette igényét egy új alap-harckocsira, mellyel az addig hadrendben lévő Leopard 1 és M60 – Németországból és USA-ból importált – harckocsikat kívánták lecserélni.
Feltételként szabták, hogy a harckocsit Olaszországban kell terveztetni és építtetni. Olyan harckocsit szerettek volna, mely megfelel a 20. illetve a 21. század minden elvárásának, kihívásainak.
1984-ra elfogadták a hadsereg által kért specifikációkat és megkezdődtek a tervezési munkálatok.
1984-ban az olasz hadsereg az IVECO – Defence Vehicles Division, illetve Alenia Difesa – Otobreda Division cégek által létrehozott konzorciumot kérte fel egy új generációs harcijármű tervezésére. Az Ariete első prototípusa 1986-ra készült el. A prototípussal 450 nap harci tesztelés alatt, több mint 3,000 db lövedéket lőttek ki.
1995-ben a hadsereg további 200 db harckocsit rendelt. Az első egység az év végére készült el. A teljes program 2002 elejére fejeződött be és megközelítőleg 970 millió dollárba került.

Az első évek során a páncélzat és a motor teljesítménye terén mutatkoztak hiányosságok. Az eredeti motor (V12 1,250 LE FIAT-Iveco MTCA – Modular Turbo-Charged Aftercooler) kisebb teljesítmény nyújtott, mint ugyanazon évben, más nyugati országokban alkalmazott harckocsik motorjai.
Továbbá jó erő-súly arány eléréséhez mindenképp jóval 60 tonna alatt kellett tartani a harckocsi súlyát. Ezt leginkább a páncél vékonyítása árán lehetett legjobban elérni. A páncél vékonyságát valamelyest kompenzálta a harckocsi kiváló ballisztika formája.

A hiányosságok javítása céljából, Iveco új motort tervezett, így sikerült 1,600 LE-re (1,800 rpm esetén) növelni a motor erejét.
Ami a páncélzatot illeti, Oto Melara két további különböző vékonyságú páncélt tervezett.

03

Fegyverzet

A harckocsi főfegyverzetét egy 120 mm-es L44-es löveg képezi, melyet hővédő köpennyel, füstelszívóval láttak el.
Összesen 42 lövedéket szállít a harckocsi, ebből 15 a töltőben és 27 a vezető melletti tárolóban. Az ágyúhoz tartozó töltőkamra pontosan akkora, mint a Leopard 2, illetve M1A1 / M1A2 Abrams harckocsikban lévő, így a SIMMEL DIFESA cégtől vásárolt lövedékeket is képes kilőni

Az ágyúból minden 120 mm-es ágyúból kilőhető NATO kompatibilis lövedék kilőhető, ideértve: Leváló köpenyes, szárnystabilizált, űrméret alatti páncéltörő lövedékeket (armour piercing fin-stabilized discarding sabot, APFSDS), illetve a Rogyó-kúpos Robbanólövedékeket (high explosive anti-tank, HEAT), Páncéltörő (Armour-Piercing, AP).

Másodlagos fegyverzetét két darab 7.62 mm-es géppuska (egy koaxiális, másik a torony tetején légvédelmi célokra) valamint 8 db Galix 80 mm-es gránátvető. E gránátvető különböző gránátokat képes kilőni (füstgránát, könnygáz, shrapnel, gyalogság elleni, villanógránát, stb.).

02

Felszereltség, tűzvezetés, tájékozódás

A harckocsi tűzvezető rendszerét (TURMS FCS) a firenzei Galileo Avionica készítette. E rendszer segítségével akár álló, akár mozgó célpontra is lőhetnek, függetlenül a napszaktól, illetve attól hogy mozgás közben, vagy álló helyzetből tüzel.
A tűzvezető rendszer magában foglalja a stabilizált parancsnoki nappali / éjjellátó üzemmódban is működtethető panoráma periszkópot; az irányzó periszkópját, melyet hő képalkotó üzemmódba is állítható, valamint egy digitális tűzvezető számítógépet és lézeres távolságmérőt.
A tűzvezető számítógép letölti a harckocsi meteorológiai szenzorai által gyűjtött adatokat, így képes elemezni a szélerősségétől kezdve, a páratartalomig sok adatot, melyeket összevet a harckocsi adottságaival, löveg állásával, lövedék és a célpont adataival, így növelve a lövés pontosságát

A harckocsi felépítése hagyományosnak mondható: a vezető a harckocsi jobb elülső részében foglal helyet, vezetés közben három periszkóp segíti (középső éjjellátó). Vészhelyzetben a törzs aljába épített vészkijáraton hagyhatja el a vezető a tankot.
A parancsnok helye a torony jobb oldalán található. A már említett panoráma periszkóp mellett egy monitorral is rendelkezik, melyre az irányzó hő képalkotó érzékelőjének képet lehet vetíteni.
A töltő munkáját két periszkóp segíti, melyek közül az egyik előre, másik balra néz.

06

Védelem

A törzs és a torony is hegesztett acélból készült, a tank elejét, illetve a torony elejét és oldalait további páncélzattal erősítették meg. A páncélzat összetevői természetesen szigorúan védett titok, igaz a gyártó állítása szerint pontosan olyan ,mint a Challenger 2, M1 Abrams páncélzata
A személyzet a Sekur SpA által fejlesztett NBC (nuklear, biological, chemical) védelmi rendszer védi a nukleáris, biológiai, kémiai támadásokkal szemben.

A torony mindkét oldalán 4-4 gránátvető található, mely előrefelé képes kilőni a gránátokat. A harckocsit felszerelték RALM lézerérzékelővel is. A RALM szenzor a torony elülső részén található.

07

Specifikációk

Alapadatok:
Hossz: 9.67 m (ágyúcső előre néz), anélkül: 7,59 m
Szélesség: 3.60 m
Magasság: 2.50 m
Súly: 54,000 t
Személyzet: 4 fő
Motor: IVECO V-12 MTCA 12-cylinder turbo-charged diesel, 1,300 LE
Sebesség: 65 km/h (műúton)
Hatótávolság: 550 km
Erő-súly arány:: 24.7 LE/t

Páncélzat és fegyverzet:
Páncélzat: hegesztett acéllemezek, kompozit páncél
Elsődleges fegyverzet: 120 mm-es ágyú
Másodlagos fegyverzet: 1 db 7.62 mm-es koaxiális géppuska, 1 db 7.62 mm-es légvédelmi géppuska, 2 x 4 füstgránátvető

Muníció:
40 db 120 mm-es lövedék
2,400 db 7.62 mm-es lőszer

Képek

04

05

08

Felhasznált irodalom

– http://en.wikipedia.org/wiki/Ariete
– http://www.geocities.com/pentagon/quarters/1975/g_ariete.htm
– http://www.army-technology.com/projects/ariete/
– http://www.enemyforces.com/tanks/ariete.htm
– http://www.historyofwar.org/articles/weapons_ariete.html