beszámoltunk Svájc a megmaradt F-5E/F Tiger II gépeit kívánja leváltani 24 modern vadásszal.">
|

A Boeing mégsem nevez a svájci vadászgép tenderen

Az amerikai óriás bejelentése szerint visszalépett a svájci vadászgép tenderen történő indulástól. Mint arról a tender meghírdetésének idejében, idén januárban beszámoltunk Svájc a megmaradt F-5E/F Tiger II gépeit kívánja leváltani 24 modern vadásszal.

Svájci F-5 Tiger II felszállás közben
Svájci F-5 felszállás közben (Nagyítható)

A tenderre az előzetes ajánlatokat júniusig kell megtenniük a pályázóknak. A végleges javaslat beadási határideje jövő év eleje.

A tenderre az amerikaiak mellett természetesen az európai repülőgépgyártók is beszálltak. Így a Dassault Rafale, a BAE/Saab JAS-39 C/D Gripen valamint az EADS Eurofighter készült megmérkőzni a Boeing szteroidokon nevelt szuper lódarazsával.

A Boeing részéről a F-18E/F Super Hornet szállt volna ringbe a konkurenciával. Győzelme esetében az alpesi ország légierejében két „generációnyi” lódarázs repkedett volna, hiszen annakidején már cseréltek F-5-ös gépeket F-18 Hornet C/D változatra.

Ez azonban már nem valósul meg, hiszen a Boeing április 30-i nyilatkozata szerint alaposan tanulmányozta a helyzetet és arra jutott, hogy inkább nem nevez be a tenderre, hiszen jelentős képességbeli rés tátong egy F-5 kategóriás gép ideális utódjának illetve a Super Hornet képességei között, így gépük túlkvalifikált lenne az alpesi ország számára.

F-18F Super Hornet bemutatórepülés közben
Ezen se lesz már svájci felségjelzés (Nagyítható)

Ezzel bizonyossá vált, hogy Svájc európai géppel váltja kiöregedett gépeit.

A Dassault részéről még nem érkezett reakció, az EADS egyik szóvívője ma azonban úgy nyilatkozott, hogy az Eurofighter természetesen bentmarad a ringben. A Saab továbbra is úgy véli, hogy a Gripen a tökéletes váltótípusa az F-5-nek és természetesen benyújt majd javaslatot a tenderre.

Hazai pályán a Patrouille Suisse
Hazai terepen a Patrouille Suisse (Nagyítható)

A Boeing döntése természetesen semmilyen formában nem érinti a svájci C/D Horneteket.