|

Japán készenáll!

Március 29-én Japán sikeresen befejeztée a Tokiói övezetébe tervezett ballisztikus rakétavédelmi rendszer telepítését. Erre egy nappal az állítólagos észak-koreai rakétakilövések után került sor.

A Tokiótól észak-keletre található bázist is értelemszerűen Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) föld-levegő elfogórakétákkal szerelték fel. Japán korábban már három bázist szerelt fel PAC-3 rakétaütegekkel Tokió kötzetében. Ezekkel kapcsolatos híreink itt olvashatóak.


Patriot Advanced Capability-3

Ezen utolsó telepítési folyamat a fővárost védő rakétavédelmi rendszer telepítésének befejezését is jelenti. Japán elsősorban kínai és észak-koreai fenyegetés miatt döntött a rendszer megépítése mellett.

A Japán Védelmi minisztérium 2011 márciusáig összesen 11 bázisát (nyugati, illetve keleti part) kívánja felszerelni az amerikai fejlesztésű PAC-3 rakétákkal.
Japán és az Egyesült Államok azután kezdett bele rakétavédelmi pajzsot kiépíteni, miután 1998-ban Észak-Korea egy ballisztikus rakétát lőtt át Japán fölött.

Japán rakétavédelmi rendszere kétrétegű. A nagy magasságú elfogást a tengeri telepítésű, az AEGIS rendszerű rombolókon telepített amerikai SM-3 rakéták hivatottak biztosítani, míg az alacsony, kis hatósugarú védelemért a Patriot PAC-3 rakétaütegek felelnek.

Japán egy, az Egyesült Államokkal közösen, tavaly decemberben végrehajtott hadgyakorlat során sikeresen teszteltre az SM-3 rakéta képességét, mikor egy amerikai teszt ballisztikus rakéták semlegesített az atmoszférán kívül.

Igaz Japán folyamatosan próbálja javítani viszonyát Kínával, de nem hagyható figyelmen kívül, az a tény, hogy a kínai kormányzat egyre több pénzt költ hadi kiadásokra, többekközt cirkálórakétákra, illetve légi csapásmérő erejének növelésére.


PAC-3

A dél-koreai Yonhap hírügynökség szerint 3, vagy 4 rakétát lőtt ki Észak-Korea 28.-n.


Styx SS-N-2

Jelentések szerint orosz fejlesztésű Styx rakétákat lőttek ki, melyek kb 46 km hatósugárral rendelkeznek.