|

Modernebből kevesebb is elég

Az amerikai hadseregnek új, modernebb nukleáris arzenálra lenne szüksége, az ellenséges államok elrettentése céljából, hangsúlyozta a stratégiai hadviselésért felelős katonai vezető.


Kevin Chilton (légierő tábornoka, stratégiai katonai vezetés feje) elmondása szerint amennyiben a Pentagon hajlandó pénzt áldozni modernebb, megbízhatóbb nukleáris fegyverekre, Amerika csökkenthetné a hadrendben tartott robbanófejek számát, mivel modernebből kevesebb is elég.

„Amíg több olyan állam is létezik a világon, mely elég robbanófejjel rendelkezik az USA elpusztításához, addig nekünk folyamatosan el kell rettentenünk azokat a támadástól,” – hangsúlyozta Chilton.

Összehasonlítva a jelenlegi helyzetet a hidegháborús viszonyokkal – mikoris az USA ellenséges viszonyban állt a Szovjetunióval – Chilton szerint akkor a kölcsönös elrettentés elve egyfajta egyensúlyt teremtett.
Most eltérő veszélyekkel kell szembenézni, tehát az elrettentés módjának is hatásosabbnak kell lennie, kezdve a nukleáris fegyverektől, hagyományos fegyvereken át a kibernetikai kapacitásokig. A tábornok szerint jelenleg sokkal több robbanófejjel rendelkezik amerikai, mint amennyivel kéne.

E lépés következtében a kritikusok egy újabb nemzetközi fegyverkezési verseny kirobbanásától tartanak, mely keretében olyan államok, mint pl. Kína, Oroszország jelenlegieknél messze hatásosabb fegyvereket fejlesztenének.

„Roppant óvatosnak kéne lennünk a téren, hogy milyen jelzéseket küldünk a többi nukleáris hatalom felé,” – hangsúlyozta Hans M. Kristensen, az Amerikai Föderáció Tudósainak Nukleáris Információs Programjának igazgatója.
„Még mindig jobb, hogy olyan fegyvereink vannak, melyeket semmire sem használunk, a legrosszabb az lenne, ha be kéne vetni azokat.” – mondta Kristensen

Chilton megjegyezte, hogy az USA jelentős mértékben csökkentette nukleáris arzenáljának méretét, s 2012-re negyede lesz csupán a hidegháborús arzenálnak.

A 2002-es moszkvai egyezmény értelmében ugyanis 2012 decemberéig a bevethető nukleáris fegyverek számát 1,700 – 2,220 közötti mennyiségre kell csökkenteni. Összevetésként: múlt év elején az USA 5,866, míg Oroszország 4,162 stratégiai robbanófejjel rendelkezett.