|

Tengerbe zuhant egy olasz F-16-os

Február 11-én este, Szicilia közelében, Levanzo szigetétől mintegy 15 kilóméternyire éjszakai gyakorlatozás közben a tengerbe csapódott az olasz légierő egyik F-16-os gépe.

A 37. vadásszázadba tartozó, Trapanit bázisául tudú gép pilótája, a 38 éves Maurizio De Angelis kapitány sikeres katapultálást hajtott végre, miután a parti őrség helyszínre érkező hajói kimentették.

A 37. század egyik gépe leszállás közben
A 37. Vadásszázad egyik gépe leszállás közben. Ennek a századnak az egyik gépe veszett oda az este folyamán

A baleset okáról még nem tudni semmit, de elképzelhető, hogy szerepe volt benne a térségben tomboló viharnak is.

Olaszország a kövület F-104-esek 1990-es évek elején történő kivonása után 1993-2003 között 24 angol Tornado ADV vadászgépet lízingelt, hogy biztosítsa az ország légvédelmét az Eurofighter rendelkezésre állásáig. Bár szóba került, a magas költségek miatt nem hoszabbították meg az programot az angolokkal, hanem 2001-ben 34 amerikai F-16-os tíz éves lízingje (5 év + opció további 5 évre) mellett döntöttek.

Az arizonai Davis-Monthan légibázison tárolt, lekonzervált gépek közül előkotort, jobbára F-16A Block 15 ADF gépek alapos kipofozás után 2003-2004 között érkeztek meg az olasz légierőhöz. Az ADF (Air Defense Fighter, légvédelmi vadász) változatot 2006 novemberéig az amerikai nemzeti gárda is repülte.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.