|

Újabb hírszerző műholdak indulnak útra

A Boeing és a Lockheed Martin nevével fémjelzett United Launch Alliance (ULA) és az amerikai légierő között újabb, ezúttal 505 milló Dolláros szerződés köttetett.


Az aktuális árcédula a Nemzeti Hírszerző Hivatal (National Reconnaissance Office, NRO) 3 műholdjának feljuttatását és a járulékos költségeket foglalja magában. Az értelemszerűen titkos műholdak mindegyike 1-1 Delta IV-et fog meglovagolni. Mivel a három indításból kettő a Delta IV heavy, azaz a rakétacsalád legkomolyabb erejű kiépítését igényli minden valószínűség szerint 2 nagy és egy kisebb műhold kerül pályára, egyelőre nem meghatározott időpontban.

Delta IV heavy indítás után
Delta IV heavy nem sokkal az indítás pillanata után

Két műhold a floridai Cape Canaveral 37-es indítókomplexumáról, míg a harmadik a kaliforniai Vandenberg légibázisról indúl majd útnak.

Az ULA a tervek szerint a közeljövőben, február 26-án indítja útnak egy korábbi megrendelés keretén belül az NRO egy újabb műholdját. Erre a kaliforniai Vandenberg légibázison fog sor kerülni, az igásló szerepét pedig egy Atlas V rakéta tölti majd be. Az Atlas rakétacsalád összesen 2 rakétafokozattal rendelkező legújabb tagjának érdekessége, hogy az első rakétafokozatot az orosz RD-180 rakétamotor képzi. Az Atlas V 2002 óta 12 kilövésben játszotta a főszerepet. Ebből 11 volt teljes siker, a legutóbbi kilövés során a második rakétafokozat hibájából azonban csak alacsonyabb pályára volt képes állítani rakományát.