|

Ez az F-16 megúszta

Az emberélet szempontjából szerencsés kimenetelű, 28-i portugál F-16 baleset mellett a hétvégén az Egyesült Államokban is történt egy apró rövídhírre elegendő esemény.


Történt ugyanis, hogy még szombaton az új-mexikói Cannon légibázisról felszállás után majdnem lezuhant egy F-16-os. A pilóta nemsokkal a felszállás után meg nem nevezett, de súlyosnak minősített rendszerhibákat tapasztalt. Gyorsan cselekedett, ledobta a teli póttartályokat, aminek köszönhetően vissza tudta nyerni az uralmat a gép felett és gyorsan visszatért a bázisra. Ebből kifolyólag gyanús, hogy esetleg a hajtómű teljesítménye eshetett le valamilyen oknál fogva.

A bázistól mintegy 2 mérföldre egy magánterületen becsapódó, 740 gallon, azaz mintegy 2 800 l kerozint tartalmazó póttartályok természetesen megsemmisültek, de a perceken belül a helyszínre érkező egységeknek sikerült lokalizálniuk és így minimalizálni a környezeti károsodást.

A helyszín eredeti állapotának helyreállítása valamint az esemény okának kivizsgálása folyamatban.

A hírben nem írnak arról honnét érkezett a vadászgép, annyi azonban bizonyos, hogy nem a bázis az otthona, hiszen a Cannon légibázison 2007 december 21-e óta nem állomásoznak F-16-os gépek. A bázis a 27. Vadászezrednek adott otthont.

F-16 búcsukör
Búcsukörét teszi a bázisról utolsóként távozó Falcon