|

Ballisztikus rakétaelhárító képesség az összes AEGIS hajóra?

Az amerikaiakról sokminden elmondható, de hogy nem veszik komolyan a rakétavédelmi rendszerük kiépítését, az garantáltan nem. Közismert, hogy a rendszer több lábon áll, többek között a módosított AEGIS rendszerű, SM-3 rakétákkal felszerelt hadihajókon.


A közelmúltban felvetődött a javaslat, hogy az összes AEGIS hajót képessé kéne tenni ballisztikus rakéták semlegesítésére. Igazából az amik idővel az összes Arleigh Burke osztályú rombolót fel akarják vértezni ezzel a képességgel, de a jelenleg hadrendben álló 22, Ticonderoga-osztályú cirkáló közül egyelőre? messze nem mindegyiket.

2009 végére egyébként a haditengerészet 18 hadihajóján szeretne rakétaelhárító rendszert látni. Ebből 15 lenne romboló és mindössze 3 cirkáló.

A maradék 19 Ticonderoga cirkáló rakétaelhárító képességgel történő felvéretezését támogatók igyekeznek a hoszabb távű költségvetésben ennek lehetőségét biztosítani. Jelenleg a legkönyebben járható útnak a modernizálás során történő képességbővítés tűnik. Mivel a haditengerészet Arleigh Burke-osztályú rombolói illetve Ticonderoga-osztályú cirkálói 35 éves szolgálati időre készültek, hadrenben állásuk alatt modernizálásuk értelemszerűen elkerülhetetlen.

A módosított AEGIS rendszerrel rendelkező USS Lake Erie (CG-70) 2007 novemberében 2 ballisztikus rakétát semlegesített Hawaii közelében a rendszer 11. és 12. tesztjének keretén belül.

SM-3 rakétaindítás
SM-3 rakétaindítás a USS Lake Erie cirkáló fedélzetéről