|

Problémák az amerikai Orion-ok körül

Egy szerkezeti hiba felfedezése után a US Navy 161 gépes P-3 Orion, nagy hatósugarú tengerészeti járőrgép flottájából 39 gépet volt kénytelen átmenetileg kivonva földre kényszeríteni szerkezeti átvizsgálás céljából.

Felfegyverzett Orion
Némi fegyverzettel ellátott P-3. A gép természetesen a külső pilonok mellett bombakamrával is rendelkezik.

A Pentagon nyilatkozata szerint a szerkezeti probléma repedések kialakulásához vezethet a szárnyakban. A vizsgálatok és a korrekciós/megelőző beavatkozások a nyilatkozat alapján 18-24 hónapot is igénybe vehetnek majd akár.

A Lockheed nevével fémjelzett P-3 nagy hatósugarú tengerészeti járőrgépként és tengeralattjáró-vadászként debütált 1962-ben. Azóta számos átalakításon és modernizáláson átesett gép nemcsak az Egyesült Államok Haditengerészetében, hanem számos más nemzet gépparkjában megtalálható. Nyugodtan kijelenthető, hogy a Lockheed kevéssé sikeres L-188 Electra turboprop meghajtású utasszállítóján alapuló gép sikeres karriert tudhat a háta mögött.

Lockheed Electra
Az alapot szolgáltató Lockheed L-188 Electra angol szinekben

Ugyanakkor már érik az utódlás kérdése, pontosabban folyamatban van. Az amerikai haditengerészet a tervek szerint 2013-tól kezdi leváltani a típust az egyelőre még fejlesztés alatt álló P-8 Poseidon-nal. Utóbbi gép a Boeing 737-800 utasszállítón alapszik.

P-8 Poiseidon kocepciórajz
Az utód Boeing féle koncepciórajza

A Poseidon szűzfelszállása 2009-re, kezdeti hadrafoghatási készültségének elérése (Initial Operational Capability, IOC) pedig 2013-ra van ütemezve. Ezek a dátumok természetesen módosulhatnak.