|

Orosz hadihajók gyakorlatoztak olasz fregatokkal a Földközi-tengeren

Már-már közhely, de a gazdaságilag egyre erősebb oroszország különösen az utóbbi 1-2 évben elkezdte újraépülő katonai erejének demonstrálását az anyaországtól távolabbi területeken is. Számos példát hozhatnánk a nukleáris rakétaerő modernizálása, vagy a stratégiai bombázók tavaly újrakezdett nagy hatósugarú őrjáratain át kezdve az új generációs rakétahordozó tengeralattjáró(k)ig. Persze nem az anyagilag iszonyatosan eleresztett amerikai haderő léptékére kell gondolni, de vitathatatlan hogy ha lassan is, de egyre szélesebb körben történnek változások.

De hogy a tárgyra térjünk… A január 8-10 között a Mediterrán tenger középső régiójában megtartott orosz-olasz hadgyakorlat részét képezte az Orosz Északi Flotta néhány hajójának Földközi-tengerre tett látogatásának. A Jeges-tengeri kikötőikből december 5-én útnak indulva az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozót az Admiral Levcsenko és Admiral Csabanenko rombolók, valamint három ellátóhajó, a Nyikolaj Csikerm, a Iván Bubnov és a Szergej Oszipov kísérte el.

Az Admiral Kuznyecovb egy norvég olajfúró elött halad el
Az Admiral Kuznyecov útban a Földközi-tenger felé. A háttérben egy norvég olafjúró torony

A gyakorlat során, melyben orosz oldalról az Admiral Csabanenko és a Nyikolaj Csikerm „társult be” az olasz Espero és Bersagliere fregatt mellé tengeri manőverek, kisméretű hajók képzeletbeli támadásának visszaverése, valamint lőgyakorlatok kerültek terítékre. A gyakorlat egyesített parancsnokságát az Orosz Északi Flotta parancsnoka Nyikolaj Makszimov altengernagy és az olasz Ruggiero Di Biase ellentengernagy vezette.

Admiral Csabanenko az Északi-tengeren
Admiral Csabanenko az Északi-tengeren – szintén útban melegebb vizek felé

Menetközben a Fekete-tengeri Flotta állományába tartozó Moszkva (1995-ig Slava, mint osztályának névadója) is kihajózott a Földközi tengerre, hogy ott gyakorlatozás céljából csatlakozzon a Kuznyecov vezette hajórajhoz.

A Moszkva rakétás cirkáló
A Moszkva rakétás cirkáló

Az orosz haditengerészet 2000-ben járt utoljára a Földközi-tengeren, az Atlanti-óceánon pedig 2004-ben.