|

A Boeing benyújtotta felülvizsgált tervét a CSAR-X-re

A Boeing Company ma benyújtotta felülvizsgálaton átesett beadványát a CSAR-X programra.
Mint ismeretes, a 10 milliárd USD összértékű CSAR-X programot, vagyis a USAF új harci kutató-mentő helikopterére kiírt pályázatot a cég már 2006-ban megnyerte, de a kormányzati vizsgálati iroda lehetőséget adott a konkurens feleknek, akik benyújthatták tiltakozási kérelmeiket. Ennek nyomán került sor a jelenlegi kutató-mentő flotta modernizálására, melyről mi is beszámoltunk. Ez tavaly november óta van így, és idén nyárra várják a megoldást.

A Boeing pedig teljes egészében felülvizsgálta nyertes tervezetét. A vizsgálat alatt nem találtak szabálytalanságot, és újra beadták tervüket.

„A mi tervünk szolgáltatja a legjobb ajánlatot, és minden követelményt teljesít, amit előírtak. Ráadásul mi képesek leszünk a határidők betartására is, hisz cégünk már felkészül a gépek gyártására.”- mondta Jim Albaugh, a Boeing fejlesztési részlegének elnöke. „A HH-47-nél jobb választása nem is lehetne a légierőnek, hisz magas hatótávolságával, kifinomult rendszereivel és a benne rejlő rengeteg lehetőséggel egy olyan helikopter, mely képes épségben visszahozni személyzetét és utasait a legveszélyesebb bevetésekről is.”

HH-47
Íme a lehetséges győztes

Mint látszik, a cég teljesen biztos az újabb győzelemben. A fenti sorok alapján túl magabiztosnak is tűnhetnek, de meg kell hagyni, a HH-47 nem éppen hétköznapi helikopter.

A HH-47 Chinook-ot a méltán híres és nagyszerűen bevált CH-47-ből fejlesztette ki a Boeing. A pályázók közül e típusnak van a legnagyobb fülkemérete, maximális magassága és hasznos terhelése. A helikopterben ötvözik a CH-47F és az MH-47G képességeit. Kiterjesztették az utántöltés nélküli hatótávolságot több mint 1398 km-re. Ezt plusz üzemanyag-tartályok elhelyezésével érték el.
A elektronikus rendszert is nagyarányú fejlesztésnek vetették alá, terepkövető radart és térképező rendszert építettek be többek között.

Minden bizonnyal a legfontosabb dolog, hogy a HH-47 képes a legtöbb sebesült szállítására és ellátására egyszerre. Ezt a nagyméretű raktérnek köszönheti.

Ha a cég győz, a helikopterek abban a Ridley Parkban fognak készülni, ahol már eddig is 1200 Chinook-ot gyártottak.