|

Pawe Hawk modernizálás

Az amerikai légierő a CSAR-X helikopterprogram késése miatt kénytelen modernizálni öregedő HH-60 flottáját.Az összköltség 99 millió dollár, és évekkel kitolja a HH-60-asok repülési idejét.

A kongresszus a 2008-as költségvetési tervbe illesztett összeget pénteken fogadta el.

Az indok nem más, mint a modern CSAR(Combat Search And Rescue-harci kutató-mentő) helikopter beszerzésére indított program késése.A tendernek van győztese, a Boeing CH-47 Chinook-ból kifejlesztett HH-47 tandemrotoros helikopter, de a döntés e gép mellett nem tetszik mindenkinek.

HH-60

A jelenlegi…..

November óta van felfüggesztve a program, mikor is a kormányzati vizsgálati iroda tiltakozást nyújtott be a légierőnek, és megkérdőjelezte a beszerzési eljárás szabályszerűségét.

HH-47
és a jövőbeni(?) CSAR helikopter

A tenderre eredetileg a Boeingen kívül a Sikorsky és a Lockheed Martin nevezett.A légierő engedélyezte, hogy a cégek felülvizsgálati javaslatokat nyújtsanak be(ezzel utóbbi két cég minden bizonnyal élni is fog), és reményeik szerint 2008 nyarára sikerül megegyezniük, és a program folytatódhat.

Érdekesség, hogy a Pawe Hawkok modernizálásának összegét azzal a feltétellel ítélték a légierőnek, hogy hathavonta jelentést kell tenniük a munka haladásáról.