|

Japán licensegyárthatja a PAC-3 rakétát

Washington és Tokió megegyezése alapján a japánok ezentúl licence keretein belül gyárthatják az amerikai fejlesztésű föld-levegő rakétát, mely a kiépítés alatt álló japán rakétavédelmi rendszer alapját fogja képezni. A Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3) licensegyártásáról még márciusban egyezett meg a két kormány. A Lockheed Martin várhatóan még az aktuális költségvetési évben, azaz 2006 márciusig megköti a szerződést a Mitsubishi Heavy Industries Ltd.-el.

Az amerikai rendszer többek közt képes az észak-koreai Rodong (~1300 km hatótáv) elfogására. A japánok által elképzelt védelmi ernyő alapjául, a Patriot mellett a tengeri telepítésű Standard Missile 3 (SM-3) szolgál majd. A Patriotokkal ellentétben az SM-3 a ballisztikus rakétákat pályájuk legmagasabb pontján, még az atmoszférán kívül hivatott elfogni. A Patriotnak pedig azon rakétákkal kéne elbánnia, melyek megúszták az SM-3 támadást.

Japán a 2007 márciusáig tartó költségvetési évben tervezi megkezdeni – az egyelőre még a Lockheed-től vásárolt – a PAC-3 ütegek telepítését, míg a Mitshubishi által gyártott változatok telepítése 2009-től kezdődhet meg. Megjegyzendő, hogy bár a Patriotok hazai licence gyártása előnyös a japán hadiparnak, egyben nagyobb költségeket ró majd a japán adófizetőkre, mint az import. A várható költségek 800 milliárd – 1 billió yen (7,3-9,1 milliárd dollár) körül várhatóak.