|

Patriot ütegeket szeretne Jordánia is

A polgárháború sújtotta Szíriával közvetlenül szomszédos Jordánia kormánya vasárnap bejelentette, hogy – Törökország példáját követve – tárgyalásokat folytat „baráti országokkal” Patriot légvédelmirakéta-rendszerek telepítéséről. Mohammad Momani információs miniszter sajtótájékoztató keretében közölte a nyilvánossággal, hogy „az ország védelmi képességeinek növelése és biztonságának szavatolása” érdekében készek rá, hogy megtegyék ezt a lépést, aminek érdekében jelenleg is tárgyalásokat folytatnak olyan országokkal, melyek rendelkeznek a Patriot rendszerrel. Jordánia ez irányú törekvései teljes mértékben érthetőek annak fényében, hogy a szíriai konfliktus egyre súlyosabb harcai nyomán félő, hogy eszkalációra kerül sor, ráadásul a területükre eddig beözönlött több mint félmillió szíriai menekült miatt helyzetük nem egyszerű.

Közismert tény, hogy tavaly decemberben török kérésre a NATO jóváhagyta hat Patriot PAC-3 üteg telepítését Törökországba, melyek mostanra már mind bevethetővé váltak. Az ütegeket – országonként kettőt-kettőt – Hollandia, Németország és az Egyesült Államok biztosították. A hivatalos indok a szír polgárháborúban alkalmazott, nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták jelentette fenyegetés volt, ami ugyancsak komolyan aggasztja Jordánia vezetését, mivel azokat vegyi töltetekkel is felszerelhetik.

Török Patriot-üteg elemei egy katonai bázis mellett, 2003-ban | Fotó: AFP

Török Patriot-üteg elemei egy katonai bázis mellett, 2003-ban | Fotó: AFP ,

„Szeretnénk, sőt, követeljük, hogy a NATO a mi országunk védelmét is támogassa Patriot ütegekkel. Folyamatosan hangoztatjuk ezt, mivel meg akarjuk védeni magunkat!” – nyilatkozta Abdullah Nsur jordániai miniszterelnök a katari Al-Sharq napilapnak a múlt hét során. Jordániában egyébként már állomásoznak külföldi csapatok: áprilisban Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter elismerte, hogy tavaly év vége óta 150 katonát telepítettek az országba, akik mellé további erősítések érkeznek, így mostanra körülbelül 200 amerikai fegyveres tartózkodik az országban.

2 hozzászólás “Patriot ütegeket szeretne Jordánia is”

  1. Már épp kérdezni akartam,hogy ugyan mire lőnének a rakétákkal. :D A szírek meg már rég használták volna, ha akarják, szóval nem értem a logikát. Netán valaki átszólt egy „baráti” országból, hogy milyen jól hangzana, ha ők is félnének? A semmitől. Röhej.